Luchtvaart

Budgetmaatschappij Norwegian meldt een flinke toename van het aantal passagiers

Foto Wikimedia Commons

De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian (omzet circa 3 miljard euro) heeft afgelopen jaar een recordaantal van 30 miljoen passagiers vervoerd, ongeveer evenveel als KLM. Dat zijn er volgens de prijsvechter 3,6 miljoen meer dan een jaar eerder. Norwegian voegde 34 nieuwe bestemmingen toe en nam 21 nieuwe vliegtuigen in gebruik. De verkoop van tickets nam sterker toe dan het aanbod, en dus steeg de gemiddelde bezettingsgraad van de vliegtuigen met 2 procentpunt naar 88 procent. Een groter aanbod aan vluchten naar verre oorden leverde volgens Norwegian een fikse bijdrage aan de groei. Het Noorse bedrijf is met relatief goedkope vluchten over de Atlantische Oceaan een concurrent voor Air France-KLM, Lufthansa en British Airways. Zo zitten de vliegtuigen die op en neer vliegen tussen Parijs en diverse Amerikaanse steden, volgens topman Bjørn Kjos ,,min of meer vol”. (ANP)