Profiel

Horeca

Brexit treft nu ook de restaurants van Jamie Oliver

De Brexit gaat ook in de Britse horeca niet onopgemerkt voorbij. Televisiekok Jamie Oliver zei vrijdag zich gedwongen te zien zes van zijn 42 Italiaanse restaurants te sluiten. Het gaat om vijf restaurants in Engeland en één in Schotland.

Door de koersdaling van het Britse pond zijn de ingrediënten die het restaurant in Italië inkoopt een stuk duurder geworden, zegt topman Simon Blagden van de Jamie Oliver Restaurants. „We zitten in een lastige markt en sinds het Brexit-referendum is de onzekerheid verder toegenomen.”

De verwachting is dat de lage koers van het pond de prijzen de komende maanden verder zal opdrijven. Overigens draait de Britse economie sinds het Brexit-referendum veel beter dan veel economen hadden voorspeld. Hoofdeconoom Andy Haldane van de Britse centrale bank zei eerder deze week dat veel voorspellingen te pessimistisch zijn geweest. Velen hadden verwacht dat het pond 20 procent in waarde zou dalen en de Britse economie in een recessie zou belanden. Geen van beide is gebeurd.

De pond is wel in waarde gedaald, maar de werkloosheid blijft laag en de economische groei bleef op peil. Wel waarschuwde Haldane voor prijsstijgingen in de loop van dit jaar, omdat de lagere koers van het pond nog lang niet in alle producten en diensten is verwerkt. (AP)