Hennepteelt levert in Brabant heel veel geld op

Hennep-stekjes in een hennepkwekerij bij een politieactie.
Hennep-stekjes in een hennepkwekerij bij een politieactie. Foto Robin van Lonkhuijsen/anp

Het is geen geheim dat er met de hennepteelt in Brabant veel geld wordt verdiend, heel veel geld. Toch bevat een boek over dit onderwerp dat volgende week verschijnt een opmerkelijk detail dat een nieuw licht werpt op de astronomische bedragen die er in Nederland omgaan in de drugshandel.

In De achterkant van Nederland beschrijven de auteurs Pieter Tops en Jan Tromp een casus waarbij de recherche in een loods in Capelle aan den IJssel een „professioneel geldinstituut” aantrof met kluizen en geldtelmachines die sorteerden op coupures en valse biljetten herkenden.

In auto’s die in de buurt werden aangehouden is volgens een niet bij naam genoemde officier van justitie op een dag 3 miljoen euro aan cash gevonden. Maar dat was lang niet alles, zo blijkt. Tijdens het onderzoek is ook een boekhouding gevonden. Daaruit blijkt dat in deze loods in zeven maanden tijd 250 miljoen euro aan contanten is afgegeven. De eigenaar van de loods heeft twee jaar celstraf gekregen. De gepakte geldkoeriers kwamen ervan af met een boete.