Help de bij, weeg de honing al in de kast

Wedstrijd Scholieren verzinnen van alles om dieren én mensen te helpen. Van robothond tot blindegeleidehond.

In de Apenheul worden apen depressief, meldde de NOS onlangs. De gorilla’s en vooral de doodshoofdaapjes vervelen zich in de winter te pletter. Verzorgers moeten steeds nieuwe dingen verzinnen om de apen te amuseren. Dat is nog niet zo makkelijk.

Zes scholieren uit Zeeland hebben daar wat op gevonden. Ze bouwden van lego een robothond waarmee de aapjes zouden kunnen spelen. Met hun ‘botdog’ doen ze mee aan de First Lego League. Dat is een wedstrijd voor kinderen van 12 tot 14 jaar, Ze moeten van lego een robot bouwen – en een oplossing verzinnen voor een probleem.

De Zeeuwse scholieren zijn met 49 andere teams uit Nederland en België doorgedrongen tot de finale, die op 4 februari wordt gehouden. De winnaars daarvan mogen naar de Europese finale en daarna misschien zelfs naar de wereldfinale.

Het thema van de wedstrijd is dit jaar Animals Allies, ofwel de samenwerking tussen mens en dier. Zo bedacht een team uit Eindhoven hoe je een bijenkast kan verbeteren. Met een nieuw weegsysteem kun je zien hoeveel honing er in de kast zit en hoeft de imker de kast minder vaak open te maken. Dat is rustig voor imker en bijen.

Leerlingen van een school in Almelo hoorden van een blinde vrouw dat mensen haar geleidehond willen aaien, waardoor die hond afgeleid raakt. En automobilisten rijden door als ze eigenlijk zouden moeten stoppen om de blinde vrouw te laten oversteken. De scholieren verzonnen een nieuwe uitrusting voor de hond, met led-lampjes en de tekst ‘niet aaien’. Door een led-lampje in de stok aan te zetten kun je de automobilisten laten weten dat je gaat oversteken.