Thialf

Schaatsblog: Kramer voor negende keer Europees kampioen allround

In de schaatstempel Thialf vindt dit weekend zowel het Europees Kampioenschap (EK) sprint als het EK allround plaats. Een unicum twee schaatstoernooien in hetzelfde weekend. Het EK sprint wordt voor de eerste keer georganiseerd. De sprinters rijden zowel de 500 als de 1.000 meter twee keer. Bij het allround kampioenschap wordt de traditionele vierkamp gereden. Bij de vrouwen: 500, 1.000, 3.000 en 5.000 en bij de mannen: 500, 1.000, 5.000 en 10.000. Wij houden in dit bericht alle belangrijke ontwikkelingen bij.

Kramer pakt zoals verwacht zijn negende EK-titel

De eindzege op het EK allround is voor Sven Kramer op de 10.000 meter geen moment in gevaar gekomen. In de slotrit tegen Jan Blokhuijsen trekken beide schaatsers lang gelijk op maar is het Kramer die met een versnelling na ongeveer 8.800 meter zijn landgenoot op een verdere achterstand zet in het klassement. Kramer rijdt uiteindelijk een veilige tijd van 13.06,30 tegenover 13.11,95 voor Blokhuijsen. Naast één en twee in het klassement zijn ze daarmee ook de beste twee op de laatste afstand. EK-brons is er voor de Belg Bart Swings.

De titel kon Kramer al nauwelijks meer ontgaan. Hij ging de slotrit in met een voorsprong van 16,70 seconden op Blokhuijsen. Kramer leek in de slotrit vooral een vlakke tijd
te willen rijden waarbij hij weinig zou toegeven op zijn landgenoot. Een tijd onder de dertien minuten zat er daarom niet in zondag.

Sven Kramer (links) met in zijn voetsporen Jan Blokhuijsen (rechts). Foto Vincent Jannink/ ANP

Ter Mors redt het net niet en eindigt als tweede; Erbanova eerste EK Sprint bij de vrouwen

Jorien ter Mors rijdt een hele goede 1.000 meter maar het is net niet genoeg. Met een tijd van 1.14,88 is de Nederlandse snel, maar Karolina Erbanova is 'slechts' 0.95 seconden langzamer (1.15,83). De Tsjechische houdt daardoor onder de streep 0.09 seconden over: 152.180 om 152.270 punten. Ter Mors passeert wel Olga Fatkoelina - die een tijd van 1.16,45 rijdt - en schuift een plaats op: zilver voor de Nederlandse. Ze verovert daarmee tevens een plaatsbewijs voor het WK Sprint. Marrit Leenstra wordt vierde en moest minimaal derde worden om een gegarandeerd ticket voor het wereldkampioenschap te bemachtigen. Ook opvallend: Erbanova wint de titel zonder ook maar één afstand te winnen: ze wordt vier keer tweede.

Na afloop zei Ter Mors tegenover ANP:

"Gisteren kwam het er gewoon niet uit, technisch. En ik dacht even: heb ik wel de juiste keuze gemaakt. (...) Om het zo af te sluiten, geeft een prima gevoel. Het was op de 1000 meter alles of niets. Dit is een mooi opstapje naar het WK. Ik ben blij dat ik me alsnog geplaatst heb. In mijn planning had ik er geen rekening mee gehouden dat ik een NK sprint moest rijden."

Lees ook: Erbanova wint EK-titel sprint, Ter Mors na goede slotdag tweede

Karolina Erbanova is de allereerste Europees Kampioen Sprint bij de vrouwen. Foto Vincent Jannink/ ANP

Kramer na 1.500 meter: "Wil een stabiele tien rijden"

Hij kon weer eens tevreden zijn over een 1.500 meter, Sven Kramer. Het hele seizoen gaat het al goed op de afstand, constanter dan ooit. Ook vandaag was het prima, zei hij tegen de NOS, nadat hij er met zijn tweede tijd voor had gezorgd dat hij zich op de afsluitende 10 kilometer nog amper hoeft in te spannen voor een nieuwe EK-titel. Twee handen op de rug, vlakke race. Hij reed weg bij zijn voornaamste concurrent Jan Blokhuijsen. Baalde hij dan stiekem nog dat hij van de Rus Denis Joeskov verloor? “Het was maar éénhonderdste! Maar ach.”

Wat nu rest, is een weinig spannend slot van dit EK allround, zoals het wel vaker is geweest in het tijdperk van Sven Kramer. De voorsprong op Blokhuijsen is al bijna 17 seconden, en dan is Kramer ook nog de beste van de twee op de langste afstand. Nee, hij hoeft niet aan te zetten, zei hij. “Ik wil een stabiele race rijden. Is belangrijker dan een fantastische tien rijden.” Alleen daarachter is het nog enigszins spannend, waar Blokhuijsen, de Noor Sverre Lunde Pedersen en de Rus Denis Joeskov om een podiumplek strijden.

Kramer heeft titel zo goed als binnen na 2e plek op 1.500 meter

Sven Kramer heeft zijn koppositie in het algemeen klassement van het EK allround verstevigd. Op de 1.500 meter, een afstand waarop Kramer al het hele jaar goed presteert, werd hij nipt, op éénhonderste, tweede achter de Rus Denis Joeskov (1.46,55 om 1.46,54). Die vormt echter geen bedreiging in het algemeen klassement.

Jan Blokhuijsen, aan het begin van de dag de nummer twee van het klassement, kon in een rechtstreeks duel niet in de buurt blijven van Kramer en werd zevende. In het algemeen klassement blijft de Nederlander tweede, maar op ruime achterstand - bijna een punt - van Kramer. Die mag 16,70 seconden op Blokhuijsen en meer dan 25 seconden op Joeskov, de nummer drie, verliezen op de laatste en langste afstand, de 10 kilometer.

Douwe de Vries, de trainingsmaat van Kramer, staat na drie afstanden achtste in het algemeen klassement en mag daarom nog net meedoen aan de afsluitende afstand.

Fatkoelina wint tweede 500 meter, Ter Mors derde

De Russische Olga Fatkoelina heeft de tweede 500 meter gewonnen bij de vrouwen in 38,07. De Tsjechische Karolina Erbanova (38,19) werd tweede. De Nederlandse sprintsters Jorien ter Mors (38,29) en Sanneke de Neeling (38,77) eindigden respectievelijk op de derde en vierde plaats. Marrit Leenstra (38,88) moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Tegenover ANP laat Ter Mors weten blij te zijn dat er verbetering is ten opzichte van haar race van zaterdag:

"Het was zeker veel beter. Ik had meer snelheid in het begin. Zaterdag was de start verre van goed. Nu ging het veel beter, en kan ik daar in het vervolg van mijn race op door bouwen. Volgend seizoen, in het olympische jaar, moet die namelijk helemaal goed zijn. Ik wil uiteindelijk ook toe naar een openingstijd van 10,4 of 10,5 seconden. Zaterdag heb ik iets nieuws geprobeerd, maar dat was blijkbaar niet de goede aanpak."

Na drie afstanden gaat Erbanova (114,265) in het algemeen klassement aan kop, gevolgd door Fatkoelina (+0,08) en Ter Mors (+1,13). Leenstra en De Neeling staan vierde en zevende. Later op zondag volgt de laatste afstand voor de vrouwen: de 1.000 meter.

Verdachte schietincident Thialf nog altijd spoorloos

De verdachte van het schietincident zaterdag bij stadion Thialf in Heerenveen is nog altijd spoorloos. De politie roept de verdachte, van wie de identiteit bekend is bij de politie, op zich te melden, aldus een woordvoerder tegenover ANP:

"We hebben gisteravond gezegd meld je bij ons, want we weten wie je bent. Maar dat is nog niet gebeurd."

Bij het schietincident raakte directeur Bert Jonker van het ingenieursbureau Clafis gewond aan zijn hand. Jonker is nog vol ongeloof, zo laat hij weten aan ANP:

"Het gaat hier om een bizarre actie die niemand heeft zien aankomen. De politie buigt zich met volle kracht over de zaak en heeft ons verzocht geen nadere informatie te verstrekken. Dit om te voorkomen dat het onderzoek wordt belemmerd."

Het programma van zondag

De derde dag van de Europese kampioenschappen schaatsen in Thialf staat op het punt van beginnen. Vandaag is de laatste dag en worden het EK allround voor mannen en het EK sprint voor vrouwen afgerond. Kan iemand Sven Kramer nog afhouden van zijn negende titel? En weet een Nederlandse sprintster op het podium te eindigen? Eerst maar eens het programma:

 • 13.30 uur: 500 meter voor vrouwen (EK sprint)
 • 14.04 uur: 1.500 meter voor mannen (EK allround)
 • 15.02 uur: 1.000 meter voor vrouwen (EK sprint)
 • 15.55 uur: 10.000 meter voor mannen (EK allround)

De beste vrouwelijke sprinters van Europa worden om 15.45 uur gehuldigd tijdens de medailleceremonie. Om 17.23 uur is het dan de beurt aan de mannelijke allrounders om het podium te bestijgen. Aansluitend volgt er om 17.35 uur een ereronde voor de vier kampioenen van dit weekend.

Tweede dag EK schaatsen: Verbij en Wüst kampioen

De hoogtepunten van de Europees Kampioenschappen sprint en het EK allround van zaterdag op een rij:

EK allround voor vrouwen

Ireen Wüst werd vandaag voor de vijfde keer in haar carrière Europees kampioene allround. De Tsjechische Martina Sablikova was zoals verwacht de betere op de afsluitende 5.000 meter, maar de voorsprong van de Nederlandse was dusdanig groot dat haar zege nooit in gevaar kwam.

Eerste kampioen EK sprint is Kai Verbij

De allereerste Europees kampioen sprint is Kai Verbij. Hij wist zijn leidende positie op de afsluitende 1.000 meter met succes te verdedigen. Voor de 22-jarige Verbij is het zijn eerste grote titel uit zijn loopbaan.

Lees ook de reportage van zaterdag terug: Verbij eerste Europees kampioen sprint, vijfde allroundtitel Wüst

Sven Kramer reed bij het EK allround voor mannen de 5.000 meter in een tijd van 6.10,58, waarmee hij meteen de eerste plaats in het klassement veroverde. Eerder op de dag zette hij de achtste tijd neer bij de 500 meter. Hij wordt op 0,75 seconden (op de 1.500 meter) gevolgd door Jan Blokhuijsen.

Later op de avond vond er een incident plaats op de parkeerplaats van Thialf, waarbij in één persoon gewond is geraakt. De politie weet wie de verdachte is en roept deze persoon op zich te melden. Het zou gaan om een zakelijk conflict dat losstaat van het schaatsevenement.

Bedankt voor het volgen van dit blog. Morgen, op de slotdag van het toernooi, volgen we opnieuw de belangrijke ontwikkelingen. Tot dan.

Politie gaat uit van zakelijk conflict

De politie meldt op Twitter dat het informatie heeft over de mogelijke identiteit van de verdachte. De politie gaat uit van een zakelijk conflict dat losstaat van het schaatsevenement. Inmiddels weet de politie wie de verdachte is, maar deze persoon is nog niet aangehouden. De zoekactie gaat verder.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân De politie gaat uit van een zakelijk conflict. Zoals het nu lijkt, is er geen relatie met het schaatsevenement #Thialf #Heerenveen

Bij het incident, het is nog steeds onduidelijk of het een schietpartij betreft, zijn meerdere auto's beschadigd. Het slachtoffer zou mogelijk geprobeerd hebben weg te rijden, aldus de politie. Het zou ook kunnen dat geschrokken omstanders wilden wegkomen en dat daarbij voertuigen zijn beschadigd.

Veel onduidelijkheid over mogelijke schietpartij bij Thialf

Op de parkeerplaats bij schaatstempel Thialf is vanavond iemand gewond geraakt. Volgens verschillende bronnen gaat het om een een schietpartij. De politie kon dat niet direct bevestigen, maar zegt wel een melding te hebben ontvangen. "Getuigen hoorden een knal, maar het is onduidelijk of er daadwerkelijk is geschoten", aldus een woordvoerder tegenover NRC.

Deze persoon heeft kleine verwondingen en is aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht. De politie meldt op Twitter nog steeds op zoek te zijn naar de dader. Het parkeerterrein is afgezet, de zoekactie is in volle gang.

Twitter avatar polfryslan Politie Fryslân Getuigen melden dat er daadwerkelijk is geschoten. Er is nog niemand aangehouden. De zoekactie is in volle gang #Heerenveen #Thialf

De politie onderzoekt of het gaat om een conflict.

Sven Kramer wint 5.000 meter, eerste in klassement

Sven Kramer heeft de 5.000 meter gewonnen. Hij schaatste een tijd van 6.10,58, waarmee hij meteen de eerste plaats in het klassement veroverde. Kramer verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,75 seconde op Jan Blokhuijsen, de Europees allroundkampioen van 2014. De 27-jarige schaatser van Justlease.nl zette een tijd neer van 6.16,86.

De Noor Sverre Lunde Pedersen staat als nummer drie in het klassement, op 2,64 seconden afstand van Kramer.

Eerder op de dag, nadat Kramer de achtste tijd neerzette bij de 500 meter, was hij matig tevreden. Maar over zijn resultaat op de 5.00 meter is Kramer tevreden, zei hij tegenover ANP:

"Hier ben ik heel blij mee. De goede vorm die ik vorige week bij NK afstanden had, heb ik hier doorgetrokken. Met die laatste drie rondjes ben ik het meest tevreden. Op naar zondag."

Kai Verbij Europees Kampioen sprint

Kai Verbij is de allereerste Europees kampioen sprint. De schaatser van Team Plantina wist zaterdag tijdens de afsluitende 1000 meter zijn leidende positie met succes te verdedigen. Kjeld Nuis won de 1.000 meter met een tijd van 1.08,85, en wint daardoor zilver. De Duitse Nico Ihle pakte brons.

Voor de 22-jarige Verbij is het zijn eerste grote titel uit zijn loopbaan. Verbij en Nuis plaatsen zich met hun podiumplaats voor de WK sprint op 27 en 28 februari in het Canadese Calgary.

Ter Mors wint 1.000 meter, maar blijft vierde

Jorien ter Mors heeft zich zaterdagmiddag enigszins hersteld van haar zwakke 500 meter van eerder. Toch zal de nare nasmaak niet helemaal verdwenen zijn, aangezien haar eerste plaats op de 1.000 meter onvoldoende was om te stijgen in het stand. Na twee afstanden staat de Twentse nog steeds op de vierde plaats.

Ter Mors liet op het ijs van Thialf onder meer Karolina Erbanova (+ 0,11 seconden) en Marrit Leenstra (+0,37) achter zich. De Russische Olga Fatkoelina, die eerder de 500 meter won, eindigde als vierde en moest bijna zes tiende van een seconde toegeven. Ze verliest daardoor de eerste plaats aan Erbanova, maar de verschillen zijn nog klein.

Marrit Leenstra blijft derde in het algemeen klassement, na twee derde plaatsen. De derde Nederlandse, Sanneke de Neeling, staat op de achtste plaats. Op zondag worden de laatste twee afstanden van het EK sprint voor de vrouwen verreden.

Ontknoping sprinttoernooi mannen nadert

Foto Michael Kooren / Reuters

 

Terwijl Ireen Wüst zojuist haar vijfde gouden EK-medaille overhandigd kreeg, zijn de sprintsters al weer begonnen aan hun tweede rit van de dag. Jorien ter Mors en Marrit Leenstra moeten op de 1.000 meter allebei een achterstand inhalen ten opzichte van Olga Fatkoelina, die eerder op de dag de 500 meter won.

De kilometer bij de vrouwen duurt nog krap een half uur, dan wordt dezelfde afstand bij de mannen verreden. Kai Verbij heeft een serieuze kans om de eerste Europees kampioen sprint te worden, mits hij op de slotrit van het toernooi natuurlijk niet te veel tijd verliest.

Wüst wint voor de vijfde keer Europees goud

Ireen Wüst is voor de vijfde keer in haar carrière Europees kampioene allround geworden. Haar Tsjechische rivale Martina Sablikova was zoals verwacht de betere op de afsluitende vijf kilometer, maar de voorsprong van de Nederlandse was dusdanig groot dat haar zege nooit in gevaar kwam.

Foto Jerry Lampen / ANP

 

Wüst begon met een voorsprong van ruim 17 seconden op Sablikova, winnares van vorig jaar, aan de slotafstand. Die voorsprong dankte ze aan overwinningen op de 500, 3.000 en 1.500 meter. Antoinette de Jong moest haar zilveren medaille uiteindelijk nog aan Sablikova laten. Haar snelle start moest de pas 21-jarige Nederlandse, vorig jaar ook al winnaar van brons, in de laatste ronden bekopen.

Lees hier meer over de zege van Wüst.

Kramer achtste: 'niet goed, niet slecht'

Sven Kramer is zijn Europees kampioenschap allround zaterdag begonnen met een achtste plek. De Fries moest op de 500 meter iets meer dan een halve seconde toegeven op ritwinnaar Sindre Henriksen uit Noorwegen. Jan Blokhuijsen deed het op de sprintafstand aanmerkelijk beter: tweede op 0,13 seconden.

Langeafstandspecialist Kramer sprak na afloop voor de camera’s van NOS over een middelmatige rit:

“Het was niet goed, niet slecht, maar degelijk. Ik wil een goede vijf kilometer rijden en hoop straks weer bovenaan te staan.”

Kramer kan in Heerenveen zijn negende Europese titel allround winnen. Ook de afgelopen twee jaar was hij de beste allrounder van Europa, een titel die hij vooral dankte aan een goede 5.000 en 10.000 meter. In 2014 deed Kramer niet mee aan de EK. Dat jaar won Jan Blokhuijsen het toernooi.

Ter Mors en Leenstra verliezen tijd op 500 meter

Ook het sprinttoernooi bij de vrouwen is inmiddels begonnen. Beide Nederlandse kanshebsters liepen daar op de 500 meter meteen achterstand op. Marrit Leenstra moest genoegen nemen met een derde plaats op 0,39 seconden van winnares Olga Fatkoelina. Jorien ter Mors eindigde nog een plaats lager, op bijna zes tiende van een seconde.

Voor Ter Mors kwam die uitslag als een teleurstelling, zei de 27-jarige Twentse tegen persbureau ANP:

"Mijn start viel tegen. Ik was aan het begin meer in de lucht aan het trappen en niet recht vooruit in het ijs. De start is elke keer nog zoeken voor mij. Ik probeer elke keer iets anders. Dit is duidelijk niet de goede manier. In de trainingen gaat het wel zoals ik wil."

Achter Fatkoelina eindigde de Tsjechische Karolina Erbanova als tweede, op minder dan een tiende van een seconde. Later op de dag rijden de sprintsters ook nog een 1.000 meter. De beslissing valt op zondag, als beide afstanden nog een keer op het programma staan.

Verbij breidt voorsprong uit op 500 meter

Ook Kai Verbij ligt nog steeds op koers voor een Europese titel, maar dan bij het sprinttoernooi voor mannen. De 22-jarige Nederland/Japanse schaatser werd zaterdag tweede op de 500 meter en verstevigt daarmee zijn leiding in het klassement. Verbij verdedigt later op zaterdag een voorsprong van 1.1 seconde op de afsluitende 1.000 meter.

Kai Verbij doet hele goede zaken op de tweede 500 meter, maar Ronald Mulder wint wel. https://t.co/h6wFGOgINS pic.twitter.com/qfDCsqYcrF

— NOS Sport (@NOSsport) January 7, 2017

Tijdens de kilometer van vrijdag moest Verbij slechts een fractie van dat verschil toegeven op de ritwinnaar: hij eindigde als tweede op 0,24 seconden achter Kjeld Nuis. Als Verbij niet valt of instort op de laatste afstand lijkt het dus aannemelijk dat hij aan het einde van de middag de eerste Europees kampioen sprint ooit wordt. Tegenover ANP zei Verbij over zijn derde race:

"Ik heb de minste foutjes gemaakt, daardoor sta ik bovenaan. Ik was best gespannen, het is toch een belangrijke titel. En je weet dat het met sprinten mis kan gaan. Nu nog even een goede 1000 meter rijden, en dan is het voorbij."

Verbij deed het met een tweede plek beter dan op de eerste 500 meter van vrijdag, toen hij vierde werd. De kortste sprintafstand van zaterdag werd gewonnen door Ronald Mulder, die ook op vrijdag de 500 meter al won. Mulder klimt daardoor naar de derde plek in de stand en moet hopen op een betere 1.000 meter dan vrijdag, toen hij teleurstellend achtste werd.

Wüst wint ook de 1.500 meter

Ireen Wüst is na drie afstanden op de EK allround al bijna zeker van een Europese titel. De Brabantse won vrijdag al de 500 meter en de 3.000 meter en was zaterdagochtend ook de snelste op de 1.500 meter. Wüst reed die afstand in een tijd van 1.56,75 en was daarmee ruim anderhalve seconde sneller dan de nummer twee, Antoinette de Jong.

De Europese titel kan Ireen Wüst nauwelijks meer ontgaan: ze wint ook de 1.500 meter op de EK allround. https://t.co/nZ9d0B6XPz pic.twitter.com/y5hYSwvnUG

— NOS Sport (@NOSsport) January 7, 2017

Haar grootste concurrent op de laatste afstand van het kampioenschap, de 5.000 meter, moest nog meer tijd prijsgeven. Martina Sablikova verloor meer dan twee seconden op Wüst, die drie keer wereldkampioen werd op de schaatsmijl. Sablikova moet later op de dag bijna 18 seconden goedmaken om Wüst van de titel te houden.

Een vijfde Europese titel in de maak

Ook De Jong staat met nog een afstand te gaan op een straatlengte achterstand: ruim 11 seconden. Wel lijkt de 21-jarige Friezin zo goed als zeker van een podiumplaats in de eindstand. De derde Nederlandse deelnemer, Yvonne Nauta, staat momenteel op de vierde plaats in de rangschikking, na een vierde plaats op de 1.500 meter.

Ireen Wüst won vier keer eerder het EK allround, voor het laatst in 2015. Slechts één keer – in 2014 – won ze het toernooi met drie afstandszeges, ook toen op de 500, 1.500 en 3.000 meter. Maar van een nieuwe titel wilde Wüst zaterdagmorgen tegenover ANP nog niet spreken:

"Alleen door iets geks kan het nog misgaan, maar ik wil niet te vroeg juichen. Het is tenslotte een allroundtoernooi, het gaat om vier afstanden. Ik moet me nog één keer opladen, daarna zal het kaarsje helemaal uit zijn bij mij."

Het programma van zaterdag

De tweede dag van de Europese kampioenschappen schaatsen in Thialf staat op het punt van beginnen. Ook nu volgen wij de ontwikkelingen hier weer in dit schaatsblog. Bij de mannen wordt zaterdag duidelijk wie zich het komende jaar Europees kampioen sprint mag noemen, terwijl bij de vrouwen de laatste afstanden om de EK allround verreden worden.

Een overzicht van het programma van zaterdag:

 • 11.00 uur: 1.500 meter voor vrouwen (EK allround)
 • 11.56 uur: 500 meter voor mannen (EK sprint)
 • 12.23 uur: 500 meter voor vrouwen (EK sprint)
 • 13.00 uur: 500 meter voor mannen (EK allround)
 • 13.42 uur: 5.000 meter voor vrouwen (EK allround)
 • 14.48 uur: 1.000 meter voor vrouwen (EK sprint)
 • 15.28 uur: 1.000 meter voor mannen (EK sprint)
 • 16.28 uur: 5.000 meter voor mannen (EK allround)

De 5 kilometer bij de vrouwen is het laatste onderdeel voor het EK allround voor vrouwen. De medailleceremonie vindt aansluitend plaats om 14.38 uur. Bij de mannen is de 1.000 meter het laatste sprintonderdeel. De allereerste Europees kampioen sprint wordt om 16.18 uur ingehuldigd.

Goede eerste dag voor Nederlandse schaatsers

De eerste dag schaatsen van de Europese Kampioenschappen in Thialf zit erop. Niet geheel verrassend: de Nederlandse schaatsers doen het goed.

EK allround bij de vrouwen
Bij het EK allround kwamen op vrijdag alleen de vrouwen in actie en daar was Ireen Wüst overduidelijk de sterkste. Ze won zowel de 500 meter als de 3.000 meter. In haar kielzog presteerde ploeggenoot Antoinette de Jong ook erg goed. Zij eindigde als tweede op de 500 meter en als de derde op de drie kilometer. De Jong staat tweede in het klassement na twee afstanden. Titelverdediger Martina Sáblíková staat derde in het klassement. De andere Nederlandse schaatser, Yvonne Nauta, staat zesde.

Op zaterdagochtend rijden de vrouwen de 1.500 meter en 's middags de 5 kilometer. Grote vraag: lukt het Wüst om haar voorsprong vast te houden of komt Sáblíková in de langste afstand toch langszij? En: wat kan De Jong? Zij vertelde NOS-verslaggever Bert Maalderink dat ze gaat vechten voor haar tweede plaats in het klassement en wellicht kan ze Wüst nog bedreigen.

EK sprint bij de mannen
Ook bij het EK sprint bij de mannen is er een duidelijke winnaar na twee afstanden. Het gaat om de 22-jarige Nederlands/Japanse schaatser Kai Verbij. Deze 1.000 meter specialist, hij won het NK afstanden, eindigde als tweede op deze afstand en eindigde als vierde op de 500 meter.

Deze afstand werd gewonnen door Ronald Mulder, maar hij duikelde van de eerste plaats na een wat slechtere 1.000 meter. Voor Kjeld Nuis begon het EK sprint dramatisch. Hij kwam niet goed weg bij de start van de 500 meter en eindigde slechts als negende. Op de 1.000 meter liet hij zijn klasse weer zien en won de race overtuigend. Hij reed als enige schaatser onder de 1.09.

Achter Verbij in het klassement na twee afstanden staat de Duitser Nico Ihle en op de derde plaats de Noor Havard Holmefjord Lorentzen. Nuis staat vierde en Mulder zesde.

Op zaterdagochtend rijden de mannen de tweede 500 meter sprint en 's middags de 1.000 meter. Voor Mulder wordt het heel lastig om nog op het podium te komen, maar Nuis is nog wel een bedreiging voor de topdrie.

Lees ook een analyse van NRC-redacteur Frank Huiskamp over het eerste EK sprint: Sprinten voor een titel zonder historie

Rest van het programma
Op zaterdag begint ook het EK sprint voor vrouwen. Zij rijden de 500 meter en de 1.000 meter en dezelfde afstand staat ook zondag op het programma.

Verder mogen de mannen aantreden voor het EK allround met Sven Kramer als grote favoriet. Wint hij zijn negende (!) titel? Zij rijden op zaterdag de 500 meter en de 5.000 meter. Op zondag volgen de 1.500 en de 10.000 meter.

Kai Verbij grote winnaar eerste dag EK sprint

Kai Verbij is de winnaar na de eerste dag op het EK sprint. Hij eindigde in de afsluitende 1.000 meter op de tweede plaats (1.09,01) en staat na twee afstanden eerste in het klassement.

Kjeld Nuis die een slechte 500 meter reed nadat hij niet goed wegkwam bij de start, pakte veel tijd terug op de 1.000 meter. Hij werd eerste op deze afstand in 1.08,77. De Noor Havard Holmefjord Lorentzen eindigde als derde in 1.09,23. Ronald Mulder, eerste op de 500 meter, stelde teleur. Hij kwam in het afsluitende rondje tekort en eindigde op de 1.000 meter als achtste in 1.10,46. Groot nadeel was dat hij alleen moest rijden nadat de Russische schaatser Ruslan Murashov opgaf vanwege "medische gronden.

Verbij verdedigt zaterdag op de tweede dag van de EK sprint een voorsprong van 0,19 seconden op de Duitser Nico Ihle. Lorentzen is derde met 0,29 achterstand op Verbij.

Kai Verbij neemt de leiding op het EK sprint over van Ronald Mulder. Kjeld Nuis wint de 1.000 meter. https://t.co/0y1UYdObmu pic.twitter.com/6KWs2o6uII

— NOS Sport (@NOSsport) January 6, 2017

Kjeld Nuis in sterke rit onder 1.09

Na zijn slechte 500 meter heeft Kjeld Nuis een sterke 1.000 meter gereden op het EK sprint. Hij is de eerste schaatser onder de 1.09. Maar is dit voldoende om zijn achterstand in te halen op Mulder, Ihle en Verbij?

Wüst wint ook de 3.000 meter in duel met Sáblíková

Ireen Wüst ging als een raket van start in het duel met haar grootste concurrent Martina Sáblíková. Gedurende de 3.000 meter kwam de Tsjechische nog terug, maar Wüst behield de voorsprong en won weer een afstand. Ze eindigde als eerste in 4.03,93.

Sáblíková werd tweede in 4.04,73 en dat is wennen voor haar. De vijfvoudig Europees kampioen won dit seizoen in de wereldbeker alle drie races op de 3.000 meter. Het lukte Wüst daarentegen nog niet om op het intenationaal podium te eindigen. Ze kwam in het begin van het schaatsseizoen naar eigen zeggen nog kracht tekort.

Antoinette de Jong eindigde ook op het podium op de 3.000 meter: zij werd derde in 4.05,44. Eerder op vrijdag won Wüst ook al de 500 meter.

Ireen pakt ook de tweede wedstrijd van vandaag in 4:03.93 en Antoinette eindigt als 3e in 4:05.44, super begin! #samenvoorgoud #EKAllround

— Team JustleaseNL (@TeamJustleaseNL) January 6, 2017

In het klassement na twee afstanden staan de twee Nederlandse schaatsers Wüst en De Jong bovenaan, gevolgd door Sáblíková. Yvonne Nauta, die op de 3.000 meter als vijfde eindigde, staat op de zesde plaats.

Op de 3.000 meter verslaat @Ireenw haar concurrente Martina Sábliková. Ook @antoinette0604 doet het uitstekend. https://t.co/eeunmP7lV8 pic.twitter.com/IB0P5Kn9IO

— NOS Sport (@NOSsport) January 6, 2017

Schaatser Ruslan Murashov stapt na een afstand af

De Russische staatser Ruslan Murashov heeft griep en is al na een afstand opgestapt. Hij eindigde op de 500 meter bij het EK sprint nog als tweede achter Ronald Mulder.

Niet iedereen is overtuigd van zijn ziekmelding. Op Twitter leggen sportliefhebbers een verband met het dopingschandaal in Rusland.

Murashov is nog vóór de dopingcontrole naar huis.#EKsprint #Schaatsen

— Roelof (@Rovalo57) January 6, 2017

Murashov had net een dopingcontrole en nu stapt hij uit het toernooi 'om medische redenen'. Uhu. Hoe snel zijn die testen? #EKallround

— Laura Beljaars (@iLaura_B) January 6, 2017

Murashov op 500m 2e @ 0,01 en stapt vervolgens om 'medische redenen' uit toernooi; zou ziek zijn geweest.
Vind ik raar.#EKsprint #schaatsen

— Wilfred Vogd (@rhwp) January 6, 2017

Ronald Mulder wint eerste 500 meter

Ronald Mulder heeft de eerste 500 meter gewonnen op het EK sprint. Hij was in 34,87 net iets sneller dan de Russische schaatser Ruslan Murashov (34,88). De Duitser Nico Ihle eindigde als derde in 34,95.

Kai Verbij, een belangrijke kanshebber voor de titel, werd vierde in 34,98. De Fins schaatser Mika Poutala eindigde als vijfde in 35,10. De andere Nederlandse schaatser, Kjeld Nuis, stelde teleur met een negende tijd (35,49).

Mulder wint de 500m. @KjeldNuis 9e. Straks de 1000m #eksprint pic.twitter.com/inSRdfPGqS

— LottoJumbo schaatsen (@LottoJumbo_ice) January 6, 2017

Eerste 34'er voor Nico Ihle, mispeer Kjeld Nuis

De Duitse schaatser Nico Ihle heeft tijdens het EK sprint de eerste 34'er gereden. Kjeld Nuis, een van de favorieten voor EK goud, begon zeer slecht. Hij kwam niet lekker weg. Hij staat voorlopig op de vijfde plaats.

35,49 voor @KjeldNuis na een misslag bij de start. voorlopig vijfde tijd! #EKschaatsen #EKSprint pic.twitter.com/GEj1T6FCHh

— LottoJumbo schaatsen (@LottoJumbo_ice) January 6, 2017

Sterke rit Ireen Wüst

Schaatser Ireen Wüst is het EK allround sterk begonnen. Ze won de 500 meter overtuigend in 39,26. Antoinette de Jong eindigde als tweede met een tijd van 39,56, gevolgd door de Poolse Natalia Czerwonka (39,85).

Vijfvoudig kampioen Martina Sáblíková eindigde als vijfde in 40,18. Bijna een seconde langzamer dan haar belangrijkste concurrent Wüst. De andere Nederlandse schaatser Yvonne Nauta werd dertiende in 40,82.

Later op vrijdagavond is de 3.000 meter voor vrouwen waarin Wüst gekoppeld is aan Sablikova. Op zaterdag volgen de 1.500 meter en de 5.000 meter. In amper twintig uur moeten de schaatsers vier afstanden afleggen.

Oudgediende Pechstein op voorlopig vijfde plaats

Drievoudig Europees Kampioen allround Claudia Pechstein weet maar niet van ophouden. Ze is 44 jaar oud inmiddels en schaatst nog steeds op topniveau. Op de 500 meter, de eerste afstand van het EK allround, reed de Duitse schaatser de voorlopig vijfde tijd. Het is haar 21ste kampioenschap.

Volgens analisten en voormalig topschaatsers Erben Wennemars en Rintje Ritsma geeft de deelname van Pechstein ook aan dat het Duitse vrouwenschaatsen weinig meer voorsteld.

"Vroeger was er sprake van hevige concurrentie tussen Pechstein, Niemann en Friesinger, maar na die topvrouwen is niemand meer doorgebroken".