Vijf doden bij schietpartij luchthaven Verenigde Staten

Bij een schietpartij op de luchthaven Fort Lauderdale zijn vijf mensen om het leven gekomen. Acht mensen raakten gewond.

Slachtoffers van de schietpartij worden naar het ziekenhuis gebracht.
Slachtoffers van de schietpartij worden naar het ziekenhuis gebracht. Foto: Taimy Alvarez / AP

Op het Amerikaanse vliegveld Fort Lauderdale, in de staat Florida, zijn bij een schietpartij vrijdag vijf mensen om het leven gekomen. Acht mensen raakten gewond. Dat bevestigen de autoriteiten. De luchthaven is voor onbepaalde tijd gesloten.

Twitter avatar browardsheriff Broward Sheriff Update: 5 ppl dead; 8 injured were taken to an area hospital.

De schutter, die inmiddels is opgepakt, heeft waarschijnlijk alleen gehandeld. Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou hij zijn gearriveerd met een Canadese vlucht en had hij zijn geweer in een tas bij zich. Op de luchthaven zou hij in een wc het geweer hebben geladen en zijn begonnen met schieten. Over zijn motief is nog niets bekend. Een woordvoerder van de Canadese ambassade in Washington ontkent volgens AP dat de schutter vanuit Canada naar de Verenigde Staten vloog. De schutter zou geen banden hebben met het land.

Bill Nelson, een senator in de staat Forida, zei op een persconferentie dat de schutter een militair identiteitsbewijs bij zich had. Het is niet duidelijk of het identiteitsbewijs van hem was. Dat meldt persbureau AP.

De schietpartij zou hebben plaatsgevonden bij een bagageband. De luchthaven liet eerder op de avond weten dat er sprake was van een ‘incident bij terminal 2’.

Twitter avatar FLLFlyer Ft. Laude-Hlwd Int’l There is an ongoing incident in Terminal 2, Baggage Claim. Media availability is at the staging area.

Op beelden van Amerikaanse media is te zien hoe mensen buiten de luchthaven staan te wachten. Ook zijn ambulances en brandweerwagens buiten de luchthaven te zien. De gouverneur van Florida, Rick Scott, laat op Twitter weten onderweg te zijn naar de luchthaven.

Twitter avatar FLGovScott Rick Scott I am on my way to Fort Lauderdale International Airport to be briefed by law enforcement.

Een voormalig woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, zegt aanwezig te zijn op het vliegveld. Op Twitter zegt hij:

Twitter avatar AriFleischer Ari Fleischer All seems calm now but the police aren’t letting anyone out of the airport - at least not the area where I am.
Twitter avatar AriFleischer Ari Fleischer I’m at the Ft. Lauderdale Airport. Shots have been fired. Everyone is running.
Twitter avatar AriFleischer Ari Fleischer The police said there is one shooter and five victims.