Code oranje: gladde wegen in heel het land door ijzel

De weer- en verkeersdiensten waarschuwen voor gladde wegen vrijdagavond en zaterdag.

In Zwolle wordt een strooiwagen geladen met zout.
In Zwolle wordt een strooiwagen geladen met zout. Foto Ferdy Damman / ANP

Wie komende nacht en zaterdag overdag de weg op moet, moet uitkijken voor gladheid door sneeuw en ijzel. Het KNMI heeft daarom voor het gehele land code oranje afgegeven.

In het westen van het land kan men later op vrijdagavond rekenen op sneeuw. Na een aantal uur gaat deze winterse neerslag over in regen of motregen, met ijzel tot gevolg. Het neerslaggebied trekt langzaam oostwaarts, aldus het KNMI.

Zaterdag begint de dag nog geruime tijd met winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. Volgens het KNMI loopt de temperatuur van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de zaterdagochtend geleidelijk verdwijnt. Echter, in het oosten en zuidoosten kan de gladheid nog tot zaterdagavond aanhouden.

IJzeltreinen

Rijkswaterstaat raadt mensen aan “die niet per se weg hoeven, om thuis te blijven”. De gladheid kan leiden “tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden”, aldus Rijkswaterstaat.

NS en ProRail nemen ook de nodige maatregelen om zoveel mogelijk hinder door het voorspelde weer te voorkomen. Zo rijden er in de nacht van vrijdag op zaterdag lege treinen over het spoor. Met deze zogeheten ijzelritten kan worden voorkomen dat ijzel zich vasthecht aan de bovenleidingen.

Ook weet persbureau ANP te melden dat de treinen behandeld worden in anti-icing installaties. De onderkant van de treinstellen worden met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Als die brokken er namelijk afvallen, kan dat leiden tot schade aan de wissels en leidingen.

Luchthaven Schiphol heeft op Twitter haar reizigers erop geattendeerd alvorens de vlucht de vertrektijden te blijven checken:

Twitter avatar Schiphol Schiphol Snowfall and freezing rain are expected tonight and tomorrow morning. Flights to/from Schiphol may be delayed or cancelled tomorrow. (1/2)
Twitter avatar Schiphol Schiphol Please check your flight status with your airline before travelling to the airport. (2/2)