Politie doet geen verder onderzoek naar vuurwerkdode Meppel

De vereniging wil weten wat de oorzaak is van het incident. De politie laat vrijdagochtend weten het onderzoek niet over te willen doen.

Vuurwerkresten na de jaarwisseling
Vuurwerkresten na de jaarwisseling Evert Elzinga/ANP

De politie voelt niets voor een nieuw onderzoek naar de vuurwerkdode die tijdens de nieuwjaarsnacht in Meppel viel. Dat meldt persbureau ANP op basis van een politiewoordvoerder.

De voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek (BPN), Leo Groeneveld, had vrijdag in het AD gevraagd om meer onderzoek naar het incident - de eerste vuurwerkdode sinds 2013. De politie sloot het onderzoek omdat er geen aanwijzing was voor een misdrijf, maar de BPN wil weten of het gaat om legaal vuurwerk of niet. Mocht dat inderdaad het geval zijn, dan wil de vereniging eventueel naar aanleiding van de conclusies haar campagnes en voorschriften aanpassen.

De politie meldt echter dat het onderzoek al tijdens de nieuwjaarsnacht is afgerond en dat het niet opnieuw heropend zal worden.

Lees ook dit onderzoek van NRC naar de vuurwerkbranche: Slimme lobby vuurwerk

Het 54-jarige slachtoffer uit Meppel raakte tijdens de nieuwjaarsnacht zwaargewond bij het afsteken van vuurwerk en overleed woensdagavond aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Volgens het AD zouden buren die de man eerste hulp hebben verleend hebben gezegd dat het slachtoffer legaal vuurwerk afstak toen het ongeluk gebeurde.