Auto-industrie

Trump waarschuwt nu ook Japanse autoproducenten

Na General Motors en Ford richt de aankomende Amerikaanse president Donald Trump zijn pijlen nu ook op Japanse autofabrikanten met fabrieken in Mexico. Vrijdag was Toyota aan de beurt. Trump dreigde met een „hoge invoerbelasting” als het concern het in zijn hoofd zou halen in Mexico geassembleerde auto’s naar de VS te exporteren.

Eerder nam Trump General Motors onder vuur. Dat Amerika’s grootste autoproducent auto’s in Mexico maakt, kost Amerikaanse banen, aldus Trump. Ford besloot afgelopen week de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico af te blazen en in plaats daarvan een bestaande fabriek in Michigan uit te breiden.

Hoewel Toyota de grootste autoproducent ter wereld is, zou de op één na grootste Japanse autofabrikant, Nissan, nog veel harder geraakt worden door importheffingen. Nissan zit al vijftig jaar in Mexico en produceert daar 800.000 auto’s per jaar. De helft daarvan gaat naar de VS. Toyota, en ook Mazda, maken veel minder auto’s in Mexico.

In Mexico geproduceerde auto’s vormen een kwart van de omzet van Nissan in de VS. De drie Japanse automerken produceren samen zo’n 1,4 miljoen auto’s per jaar in Mexico. Ze produceren samen zo’n 4 miljoen auto’s per jaar in de Verenigde Staten – voor alledrie hun grootste afzetmarkt. (Reuters)