Winstbelasting

PvdA’er Dijsselbloem wil bedrijven zwaarder aanslaan

Het bedrijfsleven moet meer belasting gaan betalen om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) donderdag in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.

Dijsselbloem zegt het opiniestuk te hebben geschreven als PvdA’er, niet namens het kabinet. Als minister betoogde hij in november nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag zou gaan om ten opzichte van andere landen concurrerend te kunnen blijven.

Dijsselbloem stelt nu dat het verschil tussen burgers en bedrijven is ontstaan, doordat internationale bedrijven steeds slimmer gebruikmaken van belastingvoordelen in andere landen, met als gevolg dat ze nauwelijks belasting betalen. Ook wordt het verschil tussen werkenden en vermogenden te groot, aldus Dijsselbloem. „Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen.”

De nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak zich eveneens onlangs uit voor hogere vennootschapsbelasting. (NRC)