Vier Guantanamo-gevangenen naar Saoedi-Arabië

De vier maken deel uit van een groep van negentien gevangenen die president Obama voor het einde van zijn termijn wil overplaatsen.

Gevangenis Guantanamo Bay op Cuba.
Gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Foto: Ben Fox / AP

De Verenigde Staten gaan de komende 24 uur vier gevangenen uit Guantanamo Bay overplaatsen naar Saoedi-Arabië. Dat hebben regeringsfunctionarissen woensdag bekendgemaakt, meldt Reuters. De nationaliteit van de gevangenen werd niet naar buiten gebracht.

De vier maken deel uit van een groep van negentien gevangenen die president Barack Obama voor het einde van zijn regeringstermijn wil overplaatsen. Naast Saoedi-Arabië hebben Italië, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten toegezegd gevangenen op te zullen nemen. Mocht het lukken die groep naar andere landen over te brengen, blijven er nog zo’n veertig gevangenen over in Guantanamo.

In april nam Saoedi-Arabië, bondgenoot van de VS, nog negen Jemenitische gevangenen uit Guantanamo op. Onder hen was Tariq Ba Odah, die al sinds 2007 in hongerstaking is en sindsdien geen vast voedsel meer eet.

Nederland en Guantanamo

De VS vroegen Nederland meerdere malen twee gevangenen op te nemen, maar in tegenstelling tot andere Europese landen weigerde Nederland. De Nederlandse regering wil pas gevangenen opnemen als de terreurgevangenis dichtgaat.

Dit standpunt leidde tot diplomatieke frictie met de VS, die eerder lieten weten “teleurgesteld” te zijn met het Nederlandse besluit.

Lees ook: Wie wil de laatste gevangenen van ‘Gitmo’ opnemen?

Kritiek Trump

Donald Trump, die op 20 januari zal worden ingehuldigd als president van de VS, is fel tegen het overplaatsen van Guantanamo-gevangenen, zo liet hij dinsdag nog maar eens weten via Twitter:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There should be no further releases from Gitmo. These are extremely dangerous people and should not be allowed back onto the battlefield.

Het Witte Huis trekt zich niets aan van Trumps kritiek en kondigde aan door te gaan met de overplaatsingen. Bij zijn aantreden beloofde Obama de gevangenis voor terreurverdachten op de Amerikaanse marinebasis op Cuba te sluiten.