Twee politieacties tegen terreur, maar geen reden tot ongerustheid

Foto ANP

De politie is woensdag twee keer in actie gekomen vanwege meldingen over terreurverdachten. Beide keren bleek er volgens de politie geen reden voor ongerustheid.

In Veenendaal werd een grootschalige actie opgezet nadat een melding was binnengekomen dat de verdachte van de aanslag op een nachtclub in Istanbul tijdens de jaarwisseling, waarbij 39 mensen omkwamen, was gezien bij winkelcentrum de Corridor. Omdat werd gemeld dat de man gewapend zou zijn, werden agenten met kogelwerende vesten, politiehonden en een helikopter ingezet. Het winkelcentrum werd deels afgezet. Nadat de man was gearresteerd bleek hij niet de terreurverdachte te zijn; ook was hij ongewapend. De man is kort daarna weer vrijgelaten.

In Vaals ging de politie naar een vakantiepark van Landal. Dat gebeurde nadat een medewerker van het onlineburgerplatform Bellingcat, dat onder meer ook de toedracht van MH17 onderzoekt, zijn volgers op Twitter had opgeroepen de locatie van een foto te bepalen. Daar zou volgens Bellingcat mogelijk een IS-sympathisant hebben verbleven. Binnen een uur wisten twitteraars te achterhalen dat het om het Landalpark in Vaals ging.

De politie besloot de melding na te lopen, zoals men naar eigen zeggen „in de regel altijd” doet. De foto op sociale media was inderdaad van het park, concludeerde de politie, maar was al in juni 2016 online gezet. IS-sympathisanten werden er niet aangetroffen; ook was er van een onveilige situatie in het vakantiepark geen sprake geweest. Wel zet de politie het onderzoek voorlopig voort.