Topbeloning

Trumps ministerskandidaat krijgt 180 miljoen mee

Hij moet nog door de hoorzittingen komen, maar als olietopman Rex Tillerson inderdaad minister van Buitenlandse Zaken wordt onder Trump, is hij ineens 180 miljoen dollar (171 miljoen euro) rijker, meldt de Britse zakenkrant The Financial Times. Als bestuursvoorzitter zou hij datzelfde bedrag de komende tien jaar krijgen in aandelen van oliebedrijf Exxon Mobil, dat hij nu nog leidt als bestuursvoorzitter.

Hij krijgt dat bedrag, ook al zou hij komend voorjaar al met pensioen gaan. Om te voorkomen dat hij als minister het oliebedrijf bevoordeelt, komt al dat geld in één keer in een fonds dat door anderen beheerd wordt, en periodiek geld naar Tillerson overmaakt. Er kunnen aandelen van gekocht worden, maar niet in Exxon. Tillerson kwam na het besluit van Trump om hem voor te dragen als minister direct onder vuur te liggen in de Amerikaanse politiek en media. Door zijn uiteenlopende zakelijke belangen, zou hij gevoelig zijn voor belangenverstrengeling. Hij was eerder directeur van het Russische samenwerkingsverband Exxon Neftegas, dat nauwe banden had met de Russische staat. Mocht Tillerson binnen tien jaar weer aan het werk gaan in de olie- of gasindustrie, dan is hij al het geld in één keer kwijt, dat gaat dan naar "goede doelen die strijden tegen ziekte en armoede in ontwikkelingslanden", volgens Exxon.

Dat Tillerson minister wordt, is overigens nog niet zeker: in het Congres, dat hem vanaf 11 januari wil horen, heeft hij vijanden vanwege zijn vermeende warme banden met Russische president Poetin. De Republikeinse senators, en tegenstanders van Donald Trump, Marco Rubio en John McCain zien hem bijvoorbeeld niet zitten. (NRC)