Roemenië

Grindeanu premier, moslima Shhaideh wordt vice-premier

Het Roemeense parlement stemde woensdag in met de benoeming van het 26-koppige kabinet onder leiding van de nieuwe premier Sorin Grindeanu van de Sociaaldemocratische Partij (PSD). Sevil Shhaideh, de vrouw die door de PSD naar voren werd geschoven als kandidaat-premier, wordt vice-premier en minister Regiozaken. Shhaideh zou de eerste moslim-premier van een Europees land zijn geworden, maar president Klaus Iohannis blokkeerde de benoeming, volgens media wegens zorgen over de Syrische echtgenoot van Shhaideh, die steun voor de Syrische president Assad had uitgesproken. Volgens andere geluiden vreesde Iohannis dat de onervaren Shhaideh een marionet van PSD-partijleider Liviu Dragnea zou worden. Hij werd veroordeeld voor poging tot kiesfraude. De nieuwe premier, wiskundige Grindeanu (43), was minister van Communicatie. (NRC)