rechtszaak

Vakbonden dagen uitvaartonderneming Monuta en haar OR

Vakbonden FNV en CNV hebben uitvaartonderneming Monuta en haar ondernemingsraad gedagvaard. Aanleiding is een reorganisatie waarbij alle 130 uitvaartverzorgers boventallig zijn geworden en opnieuw moeten solliciteren naar „hun eigen functie”, volgens een persbericht. Monuta dwingt haar werknemers zo tot een „verkapt zzp-schap”, volgens de bonden. FNV en CNV eisen dat Monuta en de ondernemingsraad alle relevante informatie over de reorganisatie verstrekken. Het is uitzonderlijk dat vakbonden een ondernemingsraad voor de rechter dagen. Monuta, dat uitvaartverzekeraar- en verzorger is met in totaal 800 medewerkers, zegt bezig te zijn met een „veranderprogramma” om concurrerend te blijven. De markt vraagt om „een hoger werk- en denkniveau en andere competenties” van het personeel, volgens Monuta. (NRC)