proef in zweden

Zesurige werkdag: fittere mensen, te hoge kosten

Een Zweeds experiment waarbij werknemers van een verzorgingstehuis zes uur per dag werkten tegen een fulltime-salaris is geen succes geworden. Hoewel er voordelen voor zowel werkgevers als werknemers waren, zijn de kosten te hoog. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de twee jaar durende proef, meldt Bloomberg.

De werknemers van het Svartedalen-verzorgingstehuis in Göteborg gingen zes in plaats van acht uur werken, zonder loon in te leveren. Uit de proef bleek dat werknemers zich fitter voelden en zich minder vaak ziek meldden. Ook verbeterde de zorg voor patiënten. Maar om de vermindering van personeel op te vangen moesten er zeventien mensen extra worden aangenomen. Dat kostte circa 12 miljoen Zweedse kronen (1,26 miljoen euro). De kosten worden betaald door de gemeente.

De kosten die bespaard werden doordat het ziekteverzuim onder het personeel daalde, wogen niet op tegen de kosten van het aannemen van zeventien extra personeelsleden. Het experiment werd wereldwijd gevolgd door voorstanders van kortere werkweken. Elders in Zweden worden soortgelijke proeven gedaan. (NRC)