‘Politie moet stoppen met vernederen daklozen op Twitter’

Stelling van de week De Rotterdamse politie ligt wederom onder vuur vanwege fototweets over het wegjagen van daklozen.

Bracht de politie vorige maand daklozen herkenbaar in beeld, maandag twitterde ze dat een jas met een beveiligingsembleem in beslag was genomen bij zeven slapers in een parkeergarage. GroenLinks wil donderdag in de gemeenteraad opheldering van de burgemeester. De stelling luidt: ‘Politie moet stoppen met vernederen daklozen op Twitter’.

Arno Bonte, raadslid GroenLinks: „De politie suggereert dat de jas werd gestolen. Wettelijk gezien mag iemand zich niet voordoen als beveiliger maar daarvan was geen sprake bij de dakloze. Het afpakken van de jas is kinderachtig en mensonwaardig bij vriestemperaturen. De politie bood in december excuses aan voor triomfantelijke fototweets over het wegjagen van daklozen maar lijkt een nieuw Twitteroffensief te zijn gestart dat nog een graadje erger is. Dit aan de schandpaal nagelen van de meest kwetsbaren in de samenleving moet stoppen.”

Miriam Slot, woordvoerster politie Rotterdam: „Een tweet van 140 tekens mist context. De agent herkende de jas als zijnde van een beveiligingsbedrijf in de stad. Alleen gecertificeerde beveiligers mogen kleding met het V-embleem dragen. Bij ander gebruik volgt inbeslagname. De jas is teruggeven aan het bedrijf. Behalve voor zwervers, die we richting zorg proberen te begeleiden, zijn we er ook voor bewoners en ondernemers. Die vragen ons iets te doen aan overlast. Om vervuiling en gevoelens van onveiligheid tegen te gaan, treden wij op tegen buitenslapers en daklozen.”

Richard Korver, advocaat: „Niet de politie maar bedrijven zelf bepalen of bedrijfskleding hun eigendom blijft of dat ze die schenken. Aan de andere kant: kleding van beveiligingsbedrijven wordt soms gestolen door mensen met kwade bedoelingen. Ik vind het goed dat de politie hier alert op is maar ze moet op grond van de Politiewet ook hulp bieden aan hen die dat behoeven. Iemands jas afpakken bij min vijf graden lijkt me in strijd met die verplichting. Je kunt je afvragen of een organisatie als de politie hier niet met meer gevoel mee om kan gaan. Wellicht had kunnen worden volstaan met het verwijderen van de ‘V’ of het omruilen van de jas. Ik stoor me vaker aan het twittergedrag van het Rotterdamse politiekorps in de sfeer van ‘we hebben de dader’. Kennelijk vindt de korpsleiding dit OK want de tweets worden niet verwijderd en ik weet dat de communicatieafdeling meeleest.”