Nauw betrokken bij het ‘harde-guldenbeleid’

Overleden

André Szász is 84 jaar geworden.
André Szász is 84 jaar geworden. Foto ANP

Econoom en voormalig directielid van De Nederlandsche Bank (DNB) André Szász is overleden. Dat heeft DNB donderdag bekendgemaakt. Szász is 84 jaar geworden. Na zijn studie economie in Amsterdam trad Szász in 1960 in dienst van DNB. Van 1973 tot aan zijn pensionering in 1994 maakte hij deel uit van de directie, waar hij met name verantwoordelijk was voor het buitenlands beleid. Szász was in de jaren 70 nauw betrokken bij het zogenoemde harde-guldenbeleid. Daarbij werd de waarde van de gulden gekoppeld aan die van de Duitse mark, en het beleid van DNB aan de Bundesbank. Hij was ook betrokken bij de totstandkoming van de Europese Monetaire Unie (EMU), die in 1999 leidde tot de euro. (ANP)

    • Mark Duursma