‘Mishandeling hulpbehoevende jongen is haatmisdaad’

Obama noemde de gefilmde mishandeling van de jongen in Chicago donderdag “afschuwelijk” en zei dat we door technologie dit soort dingen tegenwoordig kunnen zien.

Foto Scott Olson/Getty Images/AFP

Vier verdachten die tijdens een live-uitzending op Facebook in Chicago een hulpbehoevende jongen zouden hebben mishandeld, worden vervolgd voor hate crime, een misdrijf gepleegd vanuit een vooroordeel. Daarnaast wordt er door de openbaar aanklager van Cook County, Illinois ook een straf tegen ze geëist voor mishandeling en kidnapping. Dat meldt persbureau AP. Het zou gaan om drie zwarte jongeren van 18 en een 24-jarige persoon.

In de video, die live werd gestreamd op Facebook, mishandelen twee jongens het vastgebonden 18-jarige slachtoffer, onder andere door hem te schoppen en te slaan. Ook bedreigen zij hem met een mes. Ondertussen schelden ze luidruchtig op Donald Trump en “white people” en maken zij grappen terwijl een vrouw alles filmt. De uitzending duurde in totaal 28 minuten.

De mishandeling leidde donderdag tot veel reacties in de VS. President Obama reageerde op de video en noemde het voorval “afschuwelijk”. Hij zei dat het niet betekent dat de relaties tussen verschillende etnische groepen verslechteren. “We zien die spanningen nu door smartphones en sociale media. Maar de problemen bestaan al heel lang.”

Slachtoffer

De politie van Chicago zegt het misdrijf niet als een discriminerende daad tegen witte mensen te zien. Ze denken dat het slachtoffer is uitgezocht omdat hij hulpbehoevend is. Hij was twee dagen lang vermist. De politie trof hem in gedesoriënteerde staat aan op straat.

Eén van de verdachten is een klasgenoot van het slachtoffer.