‘Meer gevangenen weg uit Guantanamo voor 20 januari’

Vier gedetineerden werden donderdag overgeplaatst vanaf de Amerikaanse legerbasis in Cuba.

Gevangenis Guantanamo Bay op Cuba.
Gevangenis Guantanamo Bay op Cuba. Foto Ben Fox / AP

De Verenigde Staten zullen waarschijnlijk nog voor de inhuldiging van Trump op 20 januari meer Guantanamo-gevangenen overplaatsen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder van het Witte Huis.

“Ik kan nog niet zeggen om welke gevangenen het gaat en waar ze naartoe zullen gaan, maar tussen nu en 20 januari is het zeer waarschijnlijk dat ze overgeplaatst zullen worden”, aldus woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest.

Vier gedetineerden arriveerden donderdag in Saoedi-Arabië nadat ze werden vastgehouden op de Amerikaanse legerbasis in Cuba. De vier maakten deel uit van een groep van negentien gevangenen die president Barack Obama voor het einde van zijn regeringstermijn sowieso nog wil overplaatsen. Naast Saoedi-Arabië hebben Italië, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten toegezegd gevangenen op te zullen nemen.

Lees ook: Wie wil de laatste gevangenen van ‘Gitmo’ opnemen?

Verkiezingsbelofte

Het Amerikaanse Congres moet minstens 30 dagen voor overplaatsing op de hoogte worden gebracht. Dat moet dus al gebeurd zijn, aangezien Trump op 20 januari geïnaugureerd wordt. Momenteel verblijven er nog 55 gedetineerden in Guantanamo.

Bij het aantreden van Obama in 2009 was het een verkiezingsbelofte om Guantanamo Bay te sluiten. Dat is hem, mede wegens tegenwerking van de Republikeinen om gevangenen over te brengen naar detentiecentra op het vasteland van de VS, niet gelukt. Het aantal gedetineerden is wel flink afgenomen. Begin 2009 waren er nog 242 aanwezig in Guantanamo.

Aankomend president Trump is overigens fel tegen het overplaatsen van Guantanamo-gevangenen en dat liet hij dinsdag weten via Twitter:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump There should be no further releases from Gitmo. These are extremely dangerous people and should not be allowed back onto the battlefield.