Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven

Volgens de minister is het evenwicht tussen burgers en bedrijven, en werkenden en vermogenden, verstoord.

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën).
Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën). Foto: Lex van Lieshout / ANP

Ondernemingen moeten de komende jaren meer belasting gaan betalen om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven, en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) donderdag in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.

Dijsselbloem zegt het opiniestuk te hebben geschreven als PvdA’er, niet namens het kabinet. Als minister betoogde hij nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan.

Verschil te groot

De minister stelt dat het verschil tussen burgers en bedrijven is ontstaan, doordat internationale bedrijven steeds slimmer gebruikmaken van belastingvoordelen in andere landen, met als gevolg dat ze nauwelijks belasting betalen. Ook wordt het verschil tussen werkenden en vermogenden te groot, aldus Dijsselbloem:

“Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen.”

Om welk percentage het gaat, maakt Dijsselbloem niet duidelijk. Dat zal pas naar buiten worden gebracht als het Centraal Planbureau de plannen van de PvdA heeft doorgerekend. Het toptarief voor bedrijven bedraagt momenteel 25 procent.