Dieselschandaal

Riant pensioen voor frauderende topman van Volkswagen

Voormalig topman Martin Winterkorn (69) van Volkswagen ontvangt met ingang van deze maand zijn pensioen. Volgens dagblad Bild krijgt hij van de Duitse autofabrikant, die onder zijn leiding in moeilijkheden raakte door een groot milieuschandaal, een bedrijfspensioen dat neerkomt op zo’n 3.100 euro per dag. Daarnaast zou hij de rest van zijn leven de beschikking houden over een dienstauto.

Winterkorn stapte in september 2015 op als hoogste baas bij Volkswagen. Vlak daarvoor was aan het licht gekomen dat het concern in onder meer de VS had gerommeld met uitstootgegevens van veel dieselvoertuigen. Die vielen dankzij frauduleuze software bij proeven veel positiever uit dan zij in de praktijk waren. De affaire gaat het bedrijf naar verwachting tientallen miljarden euro’s kosten. (ANP)