Suzie van Amelsvoort in de voorronde Zuid-Nederland van het NK biertappen.

Interview

De beste biertjes van Nederland

Biertappen Op 11 januari vindt het Nederlands kampioenschap biertappen plaats. Suzie van Amelsvoort (25) is een van de finalisten.

Je kunt het vergelijken met kookprogramma’s als Masterchef. Ook bij het NK biertappen zit een jury achter een tafel aan wie de deelnemers bier uit het glas en bier uit een flesje moeten presenteren. Bij de landelijke finale wordt gewerkt in drie rondes: in de eerste ronde moet de finalist twee fluitjes tappen en één speciaalbier schenken, in de tweede ronde twee vaasjes tappen en wederom een speciaalbiertje schenken. Van deze rondes gaan de beste tien deelnemers door naar de derde ronde.

Van de 56 finalisten die zich tijdens de Horecava in de Rai zullen presenteren, komen er relatief veel uit Breda, Uden en Nijmegen, maar ook Drenthe is vertegenwoordigd. Op de lijst van finalisten staan slechts tien vrouwen.

Suzie van Amelsvoort (25), de beste tapster van Zuid-Nederland (nummer 1 en nummer 2 waren ‘heren uit Maastricht’) is een van hen. Zij werkt bij grillrestaurant Gauchos op de Grote Markt in Breda. „In een café tap je natuurlijk veel meer dan bij ons. Maar ik heb in december extra goed kunnen oefenen voor het NK aangezien het Glazen Huis pal voor de deur van het restaurant stond.”

In de regionale voorronde scoorde zij op tappen, afschuimen en gastvrijheid. Bij ‘gastvrijheid’ let de jury, zo staat in het protocol, op ‘gedag zeggen, houding en service. Niet te amicaal, maar ook niet te strak’.

Hoe ziet het perfecte biertje eruit? Van Amelsvoort: „Het begint al met het glas. Dat moet schitterend schoon zijn. Dat kan alleen als het gespoeld is op borstels. Dan houd je het glas in een hoek van 45 graden, en het mag de tap niet raken. Vervolgens mooi afschuimen met de spatel. De officiële hoogte van de schuimkraag staat bij een wedstrijd op het glas. Zit je er net boven of er net onder, dan krijg je strafpunten.”

Daar houdt de deelnemer allemaal rekening mee, alvorens de afstand van een paar meter af te leggen naar de jury. Er mogen absoluut geen bubbels of deuken in het schuim zitten en natuurlijk wil je een mooi bolletje op het glas. Daarnaast moeten ook nog eens de viltjes precies goed op het blad liggen en het etiket van het flesje en de logo’s van de glazen naar de jury wijzen.

Van Amelsvoort, die het tappen leerde in de dorpskroeg in De Rips, is net afgestudeerd aan de kunstacademie in Breda. Waar gaat ze nu in door? „Ik focus me even op de horeca, want ik neem het heel serieus. Misschien ga ik nog een extra opleiding doen om sommelier te worden. Mijn streven is bij de toptien van Nederland te komen, of misschien wel de beste biertapster te worden.”

Scores van alle deelnemers zijn op 11/1 vanaf 13.30 uur live te volgen: nrch.nl/5jik