China wil 340 miljard euro steken in duurzame energie

Duurzaamheid

Chinese regering wil de overgang naar schone energie, en smogloze lucht, versnellen. De eigen energie-industrie profiteert.

Foto REUTERS/Thomas Peter

De Chinese overheid bereidt een plan voor om de komende vier jaar fors te investeren in duurzame energie. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ‘blauwdruk’ van de Nationale Energie Administratie (NEA) van het land. In totaal gaat het om een bedrag omgerekend zo’n 340 miljard euro. De grootste energiemarkt ter wereld zou daarmee sneller afstand nemen van de zwaar vervuilende kolencentrales waar het land nu nog grotendeels op draait.

De investering moet meer dan 13 miljoen nieuwe banen opleveren in de groeiende industrie rondom duurzame energie, waartoe de Chinese overheid overigens ook kernenergie rekent.

De NEA is een bestuurlijke dienst van de regering. De blauwdruk is nog geen definitief beleidsplan, maar een doorrekening van de benodigde investeringen om eerder gestelde klimaat- en energiedoelen te halen, zoals de doelstellingen van het klimaatakkoord uit Parijs. In dat akkoord spraken de ondertekenaars af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden, en bij voorkeur tot 1,5 graad, door de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen tot bijna nul in 2050.

Gele deken van smog

De publicatie komt na weken van uitzonderlijk slechte luchtkwaliteit en smog in Chinese steden. Het nationale centrum voor meteorologie in China waarschuwde woensdag dat in veel grote steden, waaronder Beijing het zicht slechts 50 meter is vanwege de smog en mist. De druk op de regering om daar wat aan te doen, neemt sterk toe. De NEA geeft nog geen details over waar de 340 miljard precies vandaan moet komen.

De Chinese overheid hoopt met de investering bovendien de eigen, snelgroeiende, industrie rondom duurzame energie een impuls te geven. Chinese bedrijven investeren de laatste tijd fors in zonne-energie, waterkrachtcentrales, kerncentrales en windmolenparken. Het staatsbedrijf Three Gorges Group breidt bijvoorbeeld sterk uit buiten China, terwijl veel westerse energiebedrijven volgens Reuters juist voorzichtig zijn met investeringen.

Grootste in zonne-energie

Volgens cijfers van de NEA moeten in 2020 zeker de helft van de nieuwe energiebronnen in China duurzaam zijn. Maar omdat er tegelijkertijd ook nog fossiele energiecentrales worden bijgebouwd, zal tegen die tijd nog altijd slechts 15 procent van de Chinese energieconsumptie duurzaam zijn.

Het plan van de NEA komt na jaren van sterke prijsdalingen en snelle technologische ontwikkelingen in zonne-energie. De kosten voor grootschalige zonneparken zijn sinds 2010 bijna gehalveerd. In 2016 werd China mede dankzij eerdere investeringen de grootste producent van zonne-energie ter wereld.

Ook omdat de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd juist weer in kolencentrales te willen investeren, ziet China zijn kans schoon om internationaal een grotere rol te spelen in de opwekking van duurzame energie.