Politie pakt man op die tas richting Tweede Kamer gooide

Daarbij werd een waarschuwingsschot gelost. De politie dacht dat de man geraakt was, maar dat bleek niet zo te zijn.

Foto Christiaan Pelgrim

Het Binnenhof en de omgeving van de Tweede Kamer zijn donderdag korte tijd ontruimd en afgezet geweest nadat een man een tas richting een ingang van de Tweede Kamer had gegooid. Een 59-jarige verdachte is aangehouden. In de tas is niets aangetroffen, zo meldt een woordvoerder van de politie.

Door de marechaussee werd kort voor de arrestatie een waarschuwingsschot gelost. Volgens de politie raakte het slachtoffer door het schot gewond, maar later bleek dat de man niet geraakt was. Wel is de man gewond aan zijn hand afgevoerd, maar onderzoek moet uitwijzen of dat door de arrestatie komt.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag Incident binnenstad #DenHaag 59-jarige Hagenaar aangehouden. Niet gewond door waarschuwingsschot. Verdachte mogelijk verward.

De man meldde zich donderdagmiddag eerder op het politiebureau, omdat er iets niet zou kloppen met zijn uitkering. Toen ze hem daar niet verder konden helpen, verliet hij het bureau en liep hij richting het Binnenhof waar hij vervolgens de tas richting een ingang van de Kamer gooide.

Inmiddels is het grootste deel van het Binnenhof en de omgeving weer vrijgegeven, maar blijft bij de ingang van de Kamer een stuk van het Plein afgezet.

Helikopter

De politie en brandweer rukten na het incident met veel materieel uit en zetten het gebied rond de Tweede Kamer na het incident af met linten. Daardoor kon niemand het gebouw van de Tweede Kamer nog in of uit. Het Tweede Kamergebouw werd “uit voorzorg” afgezet, meldde de Kamer zelf. Politiemensen en marechaussees liepen met automatische wapens rond het gebouw, een politiehelikopter vloog rond.

Peter Valstar, de politiek assistent van minister van Defensie Hennis, twitterde foto’s van het incident. Volgens Valstar was tijdens de arrestatie van de man een harde knal te horen en was de man aan het schreeuwen:

Twitter avatar pvalstar Peter Valstar De man stond zich uit te kleden en te schreeuwen. Hoopje kleding ligt links op de foto. https://t.co/ULuOR58aw0

Onze verslaggever Christiaan Pelgrim maakte foto’s van de afzettingen:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Tweede Kamer nog steeds afgezet. Cirkelt ook politieheli in de lucht https://t.co/NeQUYFEsu3
Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Het Plein is ook helemaal afgezet. Je kunt er niet op vanaf Binnenhof. https://t.co/SIOnzfSGcF