Auto-industrie

Verkoop van auto’s in de VS in december verder omhoog

Automaker General Motors (GM) kan tevreden terugkijken op de laatste maand van 2016. Het moederbedrijf van onder meer Chevrolet en Cadillac zag zijn Amerikaanse verkopen in december met 10 procent stijgen tot ruim 319.000. Daarmee wist de grootste automaker van de Verenigde Staten de verwachtingen van analisten ruimschoots te overtreffen. Die gingen door de bank genomen uit van een verkoopplus van 4,4 procent. Naast GM deed ook Nissan het in de VS veel beter dan gedacht. De Japanners zagen hun verkopen met krap 10 procent stijgen, waar van een daling van de verkopen werd uitgegaan. Fiat Chrysler deed het minder goed met een verkoopdaling van 10 procent. De verkopen van Ford lagen in december op jaarbasis nagenoeg op hetzelfde niveau, waar analisten uitgingen van een dip van ruim 2 procent. Volkswagen zag zijn autoverkopen in de VS met ruim een vijfde toenemen. Kenners gingen voor december van een verkoopstijging met 5 procent uit. Toyota noteerde in december een verkoopplus van 2 procent waar juist op een min van 2 procent werd gerekend. (ANP)