Atletiek

Eaton, ’s werelds beste tienkamper, stopt ermee

Ashton Eaton, de beste tienkamper aller tijden, stopt per direct met atletiek. Dat maakte de Amerikaanse wereldrecordhouder en tweevoudig olympisch kampioen woensdag bekend.

Eaton (28) domineerde de meest belastende discipline van de atletiek sinds 2010, toen hij op de WK indoor het wereldrecord op de zevenkamp verbeterde. Tussendoor moest hij één keer zijn meerdere erkennen in landgenoot Trey Hardee, op de WK van 2011. Tijdens de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Olympische Spelen van Londen 2012 verbeterde hij het wereldrecord tienkamp. Dat jaar kroonde hij zich met groot machtsvertoon tot olympisch kampioen.

In 2015 scherpte hij zijn eigen wereldrecord aan en afgelopen zomer prolongeerde hij zijn olympische titel in Rio de Janeiro. Eaton legde de basis voor zijn overwinningen op de sprintnummers: op de 100 en 400 meter stak hij met kop en schouders boven de rest uit.

„Eerlijk gezegd is er weinig meer dat ik in de sport wil doen”, schrijft Eaton in een verklaring. Met hem stopt ook zijn Canadese vrouw Brianne Theisen-Eaton (28), met wie hij sinds 2013 getrouwd is. Zij won afgelopen zomer olympisch brons op de zevenkamp en werd tweede op de WK van 2013 in Moskou. (NRC).