Amerikaanse inlichtingenchef

‘Rusland zat zeker wel achter hacks VS’

De hoogste baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, heeft donderdag verklaard dat Rusland zonder twijfel verantwoordelijk was voor de hacks van de Democraten tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne. Clapper, directeur Nationale Inlichtingen, verwierp de scepsis die aankomend president Donald Trump heeft geuit over betrokkenheid van Moskou bij de cyberaanvallen.

Tijdens een hoorzitting van de Strijdkrachtencommissie van de Senaat zei Clapper „nog zekerder” van zijn zaak te zijn dan in oktober, toen de Amerikaanse overheid Rusland voor het eerst beschuldigde van betrokkenheid bij de hacks van e-mails van de Democraten, die tijdens de verkiezingscampagne werden gelekt. De inlichtingendienst CIA stelt dat Rusland betrokken was. President Barack Obama heeft eind december sancties tegen Rusland afgekondigd uit vergelding.

Volgens Clapper hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten een verklaring voor de vermeende Russische inmenging in de verkiezingen. Dat motief zal volgende week worden onthuld bij de openbaarmaking van een rapport over de hacks. Obama heeft al een geclassificeerde versie van dat rapport ontvangen. Trump wordt vrijdag op de hoogte gebracht door Clapper en de hoogste bazen van de CIA en de federale politie, de FBI.

Gevraagd door senator John McCain, voorzitter van de commissie, of de hacks „een oorlogsdaad” vormden, was Clapper terughoudend. „Dat is een zwaar politiek oordeel.” Trump droeg donderdag Clappers opvolger voor: de voormalige Republikeinse senator Dan Coats. (AP/Reuters)