5. Gemeenteraad

Doet de PVV van Wilders mee in Rotterdam?

Hij is de vrees van bijna alle partijen in de gemeenteraad: Geert Wilders, leider van de PVV in de Tweede Kamer. Als hij met zijn partij meedoet aan de verkiezingen voor de gemeenteraad in 2018 in Rotterdam - en de kans hierop is groot, zeker als de partij bij de Kamerverkiezingen van 15 maart aanstaande hoog scoort – gaan de andere partijen zeker zetels verliezen, zegt hoogleraar politicologie Rinus van Schendelen aan de Erasmus Universiteit. „Een nieuwe partij in de stad doet het altijd goed, en Geert Wilders die de Koopgoot bezoekt trekt altijd veel aandacht.”

De eerste partij die lijkt te moeten bloeden als de PVV meedoet, is Leefbaar Rotterdam, dat van oudsher vooral de rechtsere kiezer trekt. Als ze een zetel of vier moeten inleveren zou dat Van Schendelen niet verbazen. „Maar ik denk ook dat ze een sterke eigen achterban hebben in Rotterdam die niet voor Geert zal kiezen.” Dat Leefbaar dit jaar al een rechtsere koers zal varen, waardoor het college zou kunnen stranden, gelooft Van Schendelen daarom niet. „Leefbaar richt haar campagne op onvrede over bepaalde onderwerpen van Rotterdammers in de wijken, niet zo zeer op dingen die Wilders zegt.” Andere partijen die last krijgen van Wilders als hij in Rotterdam meedoet aan de verkiezingen zijn de SP en de PvdA, verwacht Van Schendelen. „In heel Europa liggen de linkse partijen in de kreukels, de kans dat een deel van hun kiezers overstapt naar de PVV acht ik aanzienlijk.”