4. Surfschool

Besluit valt over voorgenomen ‘surfparadijs’ nabij de Markthal

Het gaat erom spannen dit jaar. Gaat de laatste van de drie Stadsinitatieven door of niet? Eerder al kreeg Rotterdam dankzij een eenmalige bijdrage van de gemeente van 3 miljoen euro aan de initiatiefnemende ondernemer een luchtsingel vanuit het Schieblock waarvandaan je over Hofplein kunt kijken, en een schaatsbaan in Kralingen die veel Rotterdammers het ijs op heeft gekregen.

Dit jaar besluit de Raad van State of zich in het centrum van de stad een surfschool mag vestigen. De betrokken ondernemers van RIF010 – zelf surffanaten – willen een golf in het water bij de Markthal creëren waar je zeven dagen in de week les kunt krijgen.

Probleem is dat een aantal omwonenden en de naast gelegen kerk bang zijn voor geluidsoverlast. Inmiddels is een rechtszaak achter de rug en is duidelijk wat er moet gebeuren om dit tegen te gaan, zegt een van de initiatiefnemers, Edwin van Viegen. Zo willen ze afspreken om tussen elf uur en half twaalf ’s ochtends geen golven te produceren omdat er dan in de kerk gebeden wordt. Over het terras op de kade komt een overkapping die het geluid moet dempen.

Als de Raad van State deze ingrepen goedkeurt en de gemeente een vergunning mag afgeven, kan de bouw van het surfparadijsje dit jaar beginnen. Dan kan de school begin 2018 open. Van Viegen kan niet wachten. „Je wilt niet weten hoeveel verzoeken we nu al van scholen en bedrijven krijgen om een sportdag te organiseren. Ze staan in de rij!”