3. arbeidsmarkt

Werkloosheid blijft hardnekkig, ondanks lichte verbetering

Rotterdam is voorlopig nog niet af van haar matige imago als werkstad maar het gaat beter, zegt hoogleraar arbeidsmarktbeleid Jaap de Koning van de Erasmus Universiteit. „De verschillen in de graad van werkloosheid en participatie van Rotterdam met de rest van Nederland worden kleiner”.

Maar hoe dat komt, blijft vooralsnog gissen, volgens De Koning. „We hebben dat niet precies onderzocht. Maar het gaat beter met Rotterdam op allerlei fronten. Het toerisme zit in de lift, het vestigingsklimaat voor bedrijven is aantrekkelijker geworden. Dat zorgt voor een beetje extra werkgelegenheid.”

Uit de cijfers van de gemeente voor het aantal Rotterdammers in de bijstand, zo’n 38.000, blijkt ondanks een toenemende uitstroom van uitkeringsgerechtigden naar werk geen verbetering. Dat komt doordat de instroom niet afneemt. „Rotterdam moet er aan blijven trekken”, zegt De Koning. „Het gaat wel beter, maar we zijn er nog lang niet.”