10. Drugsbeleid

Komt de eerste gemeentelijke wietplantage er?

De kans dat de gemeente Rotterdam dit jaar al een wietplantage kan beginnen is gering, verwacht de in drugshandel gespecialiseerde sociologe Nicole Maalsté. Eerst moet de Tweede Kamer instemmen met het wetsvoorstel om het telen van wiet te legaliseren, daarna moet de wet nog door de Eerste Kamer. „De vraag is of dat voor de Kamerverkiezingen nog gaat lukken. Er staan zoveel onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer dat er een kans is dat de wet pas daarna besproken wordt.”

Maar als het wel lukt en de wet komt er door, dan nog is het de vraag of de gemeente Rotterdam kan starten met wietteelt. Maalsté: „Voor zover ik weet is de inzet dat de teelt op landelijk niveau gereguleerd gaat worden. Daarbij vraag ik me af waarom de gemeente zich met de teelt zelf moet bemoeien.”

Burgemeester Aboutaleb heeft meermaals de wens geuit om als gemeente een proef te gaan doen met het telen van wiet. Na de proef zou de gemeente de teelt overdragen aan professionele tuinders.

„Ik begrijp niet waarom er geen gebruik gemaakt wordt van bestaande wiettelers”, zegt Maalsté.”

Het belangrijkste voordeel van gereguleerde teelt is volgens Maalsté dat er controle komt op de kwaliteit van de producten. Ander probleem dat de wet voor gereguleerde wietteelt nog niet oplost is dat de gedooghoeveelheid wiet per coffeeshop nu 500 gram is. Veel coffeeshops houden een voorraad aan die de gedooghoeveelheid overtreft. Als de politie hen betrapt, kan een rechtszaak volgen zoals tegen coffeeshop Nemo op de Nieuwe Binnenweg. Daar werd begin 2015 meer dan 100 kilo softdrugs aangetroffen op de etage boven de coffeeshop waarna deze gesloten werd. Naar verwachting spreekt de Raad van State zich dit voorjaar over deze kwestie uit.