Zesurige werkdag in Zweden blijkt te duur

Bij de proef werkten medewerkers van een verzorgingstehuis zes uur per dag tegen een fulltime-salaris.

Göteborg
Göteborg Foto Susanne Nilsson

Een Zweeds experiment waarbij medewerkers van een verzorgingstehuis zes uur per dag werkten tegen een fulltime-salaris is geen succes geworden. Hoewel er voordelen voor zowel werkgevers als werknemers waren, zijn de kosten te hoog. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van de twee jaar durende proef, meldt Bloomberg.

De werknemers van het Svartedalen-verzorgingstehuis in Göteborg gingen zes in plaats van acht uur werken, zonder loon te hoeven inleveren. Uit de test bleek dat medewerkers zich fitter voelden en zich minder vaak ziek meldden. Ook verbeterde de zorg voor patiënten.

Lees ook: Twee uur minder werken per dag voor fulltime salaris

Te duur

Echter, om de personeelsafname van 25 procent op te vullen moesten er zeventien extra medewerkers worden aangenomen. Dat kostte circa 12 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 1,26 miljoen euro. De kosten worden betaald door de gemeente.

De kosten die bespaard werd door verminderd ziekteverzuim wogen niet op tegen het prijskaartje om zeventien extra medewerkers aan te nemen. Het experiment werd wereldwijd gevolgd door voorstanders van kortere werkweken. Elders in Zweden zijn en worden soortgelijke proeven uitgevoerd.