Warme house uit Canada

Vancouver bracht het afgelopen jaar een zonovergoten housegeluid voort. Een van de nieuwe sterren is dj Jayda G.

Foto Farah Nosh

De Canadese winters zijn koud, maar het zonovergoten housegeluid uit Vancouver is hot. De ‘Canadese Rivièra’, zoals de dancescene aan de Pacifische kust vlak boven Seattle wordt genoemd, is nu een van de spannendste in de wereld. Vancouver werd in de afgelopen jaren op de kaart gezet door Hashman Deejay en de Pender Street Steppers. Maar ook Project Pablo (alias Patrick Holland) komt oorspronkelijk uit Vancouver.

Bekijk ook de andere rijzende sterren van 2017

Een dj en producer die ook in dat rijtje thuishoort, is de enthousiast springerige, funk and fun lovin’ Jayda G. Ze verscheen afgelopen jaar op de radar van blogs en pers door haar set voor Boiler Room in Londen, waarin ze classics van Donna Summer en Jocelyn Brown met tropische groove, strijkers en r&b vermengde tot een warme flow. Jayda G wil good vibes verspreiden en dat hoor je in haar sets.

Jayda G in de Boiler Room. Lees verder na de video

Qua draaistijl past ze in het geluid van haar stadsgenoten, al is die scene het afgelopen jaar zo gegroeid dat er niet echt meer te spreken is van ‘het Vancouver-geluid’. Als er iets algemeen over het geluid van de Canadese Rivièra te zeggen valt is het een zekere warmte en vrij vloeiende melodielijnen. Volgens Patrick Holland is dat het gevolg van het feit dat er veel muzikanten akoestisch begonnen en daardoor gewend zijn om te improviseren. Jayda G heeft zelf meer dan vijftien jaar piano- en vioolles achter de rug en leerde zichzelf het draaien en produceren.

Afgelopen jaar verscheen haar EP Spirit of the Sixth Bay op het Canadese label 1080P, een hommage aan de baai van haar thuisstad. Jayda G haalt haar inspiratie uit de lommerrijke natuur van Vancouver waar ze nu nog planten onderzoekt als milieukundige, maar het kan zo maar zijn dat het volgend jaar anders is als ze haar grote doorbraak beleeft.