Turks goud

Na één officieel optreden is de psychedelische rockband Altin Gün al veelgevraagd.

Hij luisterde altijd al Turkse muziek, maar toen hij in Istanbul speelde, raakte bassist Jasper Verhulst pas echt verslingerd aan de psychedelische volksmuziek die hij in de platenbakken vond. Het klonk als Pink Floyd op saz. De Turkse psych-rock uit de jaren 60 en 70 wint aan populariteit bij een westers publiek, maar om het nou zelf te gaan spelen, als niet-Turk… Toch is dat wat Verhulst zich in het hoofd haalde. Zijn werk voor Jacco Gardner staat op een laag pitje en hij wilde blijven spelen. Het liefst de muziek die hem zo bezighield. Hij zette een oproepje op Facebook: Turkse zangers gezocht voor een psychedelisch rockbandje.

Bekijk ook de andere rijzende sterren van 2017

Behalve een Turks-Nederlandse zanger en zangeres werd de band aangevuld met de gitarist en de drummer van Jacco Gardner en de percussionist van Jungle By Night. Sindsdien is er slechts één officieel optreden geweest. Daar zijn enkel wat rommelige video’s van, genoeg om een kleine hype te veroorzaken. Op basis van de beelden en het enthousiasme op sociale media is de band al geboekt voor Nederlandse festivals als Grasnapolsky en Beaches Brew, maar ook grotere festivals hebben interesse.

Video van het optreden van Altin Gün. Lees verder na de video.

Altin Gün hangt van toevalstreffers aan elkaar. De ontstaansgeschiedenis van de bandnaam is illustratief. Verhulst tikte ‘Golden Days’ in op Google Translate. ‘Altin Gün’, zei de vertaalmachine. Toen de net gerekruteerde zanger Erdinč Ecevit Yildiz het hoorde, knikte die goedkeurend. Yildiz: „Altin Gün is ook de naam van een feestdag voor vrouwen in Turkije. Ze komen bij elkaar met muziek en eten en iedereen neemt een plakje goud mee. Het klinkt heel raar. Om het te begrijpen moet je Turk zijn.” Yildiz zingt gewoonlijk Turkse volksmuziek. „Dat Facebook-bericht kwam als geroepen. Ik wilde iets verfrissends doen met die muziek.” Hij denkt dat de muziek niet alleen liefhebbers van psychedelische muziek zal aanspreken, maar ook jongeren met interesse in hun Turkse roots. „Zij weten meestal niets van deze stroming.”

De band baseerde het repertoire aanvankelijk op wat Verhulst kende van de platen. Maar inmiddels is Altin Gün vooral bezig met het creëren van nieuwe nummers op basis van liedjes die Yildiz zich herinnert van cassettebandjes van zijn familie. Verhulst: „Er blijken talloze Turkse liedjes te zijn waar nog geen coole versie van is.”