Turkije verlengt opnieuw de noodtoestand

Vanaf 19 januari zal de noodtoestand tenminste nog drie maanden gelden.

Politie buiten de Reina nachtclub in Istanbul, waar 31 december een aanslag plaatsvond.
Politie buiten de Reina nachtclub in Istanbul, waar 31 december een aanslag plaatsvond. Foto: Osman Orsal / Reuters

Het Turkse parlement stemt ermee in de noodtoestand opnieuw te verlengen. Dat maakte de Turkse vice-premier Numan Kurtulmus dindagavond bekend, zo meldt het staatspersbureau Anadolu. Vanaf 19 januari zal de noodtoestand tenminste nog drie maanden gelden.

De noodtoestand werd in Turkije van kracht na de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. In oktober werd de maatregel al een keer verlengd. De noodtoestand geeft de Turkse overheid de mogelijkheid het parlement te omzeilen bij het invoeren van nieuwe wetten. Ook kunnen rechten en vrijheden van burgers worden ingeperkt wanneer noodzakelijk geacht.

Eind december zei de Turkse vice-premier Numan Kurtulmus nog te verwachten dat de noodtoestand kon worden opgeheven in januari. Dinsdag zei hij dat ‘de zuiveringsoperatie’ nog niet voltooid is.

“Het verwijderen van FETÖ-elementen [de Turkse naam voor de Gülen-beweging, red.] is nog niet volledig klaar. We hebben de noodtoestand nodig totdat alle FETÖ-elementen en alle terreurgroepen verwijderd zijn.”

In de nasleep van de mislukte coup heeft de Turkse regering gebruik makend van de noodtoestand duizenden mensen opgepakt die gelieerd zouden zijn aan de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen zit volgens de regering achter de couppoging. Tienduizenden andere veronderstelde Gülen-aanhangers raakten hun baan kwijt, vele bedrijven en scholen werden gesloten.