Roemenië

Parlement keurt kabinet van Grindeanu goed

Roemenië heeft een nieuwe regering. Het parlement stemde woensdag zoals verwacht in met de benoeming van het 26-koppige kabinet onder leiding van de nieuwe premier Sorin Grindeanu van de Sociaaldemocratische Partij (PSD). Sevil Shhaideh, de vrouw die door de PSD aanvankelijk naar voren werd geschoven als kandidaat-premier, wordt vicepremier en minister van Regionale ontwikkeling, een ministerpost die ze in een eerder kabinet ook al vervulde. Shhaideh zou de eerste moslimvrouw aan het hoofd van een Europees land geworden zijn, maar de Roemeense president Klaus Iohannis blokkeerde haar benoeming. Dat deed hij volgens Roemeense media wegens zorgen over de Syrische echtgenoot van Shhaideh, die op sociale media steun voor de Syrische president Assad had uitgesproken. Maar volgens andere geluiden vreesde Iohannis dat Shhaideh, die weinig politieke ervaring heeft, een marionet van PSD-partijleider Liviu Dragnea zou worden. Dragnea mocht zelf niet worden voorgedragen als premier omdat hij eerder is veroordeeld voor een poging tot kiesfraude in 2012. Dragnea was getuige bij de bruiloft van Shhaideh en had gezegd politiek verantwoordelijk te zullen zijn voor het functioneren van zijn vertrouweling. De nieuwe premier, de 43-jarige Grindeanu, is een wiskundige die eerder tijdelijk minister van Communicatie was. (NRC)