Plan: meer ID-controles in EU

Terreuraanpak

Nederland, België, Duitsland en Frankrijk gaan samenwerken om passagiers van internationale bussen, treinen en schepen beter te controleren. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na berichtgeving hierover woensdag in de Volkskrant. Het doel is om het voor criminelen en terroristen moeilijker te maken om van het ene EU-land naar het andere te vluchten, zoals Anis Amri deed, de Tunesiër die vorige maand een aanslag pleegde in Berlijn.

Al bij de aanschaf van een vervoersbewijs moeten mensen zich legitimeren, aldus het plan, zodat altijd is na te gaan wie met het bewuste vervoermiddel reist of heeft gereisd, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Het plan is een initiatief van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Jan Jambon. Voor de Kerst is in België al een wet aangenomen waarbij passagiers alleen nog een vervoersbewijs kunnen kopen met een geldig legitimatiebewijs. De Belgen willen eind januari in een EU-overleg voorstellen de aanpak in de hele Unie in te voeren.

Over de praktische haalbaarheid van het plan is nog weinig bekend. Bij internationale busreizen zijn reizigers nu verplicht bij het instappen een geldig identiteitsbewijs te tonen, maar is de buschauffeur niet bevoegd de geldigheid ervan te controleren. Voor internationale treinreizen kun je op het station tickets zonder naam kopen. Bij de aanschaf van een e-ticket is wel een naam vereist en kan de conducteur naar een ID-bewijs vragen, om het ticket te controleren op geldigheid.

De NS vindt het nog te vroeg het nieuwe plan te beoordelen. „We vinden veiligheid van belang, maar ook soepel vervoer over de grens”, aldus een woordvoerder. (NRC)

    • Casper van der Veen
    • Freek Schravesande