In beeld

Kijken hoe de Maas leegloopt

Schatgravers gewapend met metaaldetectors en ramptoeristen bezorgen Rijkswaterstaat deze week extra werk langs de Maas. "Dat dit ongeluk zich in de kerstvakantie heeft voorgedaan, is wat de scheepvaart betreft een voordeel. Het nadeel is dat er extra veel mensen op afkomen."
Rijkswaterstaat probeert de problemen op te lossen die ontstonden nadat een schip de stuw bij Grave had geramd en het water in rap tempo uit de Maas verdween.
Merlin Daleman
Gewapend met een notitieblok en een tablet, een zwemvest om de nek, inspecteren de mannen van Rijkswaterstaat de oever in Noord-Limburgse Mook.
Merlin Daleman
Mensen kijken naar de lage waterstand in Mook. Een gemeentedienst heeft hekken geplaatst zodat kinderen niet op gevaarlijke plekken kunnen komen
Merlin Daleman
De aanvaring van donderdag zou de grootste calamiteit sinds de opening van de sluis in Grave in 1928 zijn. Hoe zeldzaam ook, dat het gebeurde toont de kwetsbaarheid van de infrastructuur.
Merlin Daleman
De scheepvaart in de Maas is afhankelijk van zeven stuwen die het waterpeil gelijk houden. Ze zijn nodig vanwege het hoogteverschil tussen Limburg en de rest van Nederland en de wisselende hoeveelheid water in de rivier.
Merlin Daleman
De stuwen maken de Maas kwetsbaar, tegelijkertijd ondervindt enkel het gebied tussen de getroffen stuw (in dit geval Grave) tot de vorige stuw (Sambeek) de meeste last.
Merlin Daleman
Afzetlinten en een ingehuurde beveiliger moeten het publiek op afstand houden.
Merlin Daleman
Aan de andere kant van de sluis wordt een wandelaar met camera en hond weggestuurd. "Die komt hier uit de buurt dus die wist nog een binnenweggetje waar hij langs kon.”
Merlin Daleman
In Heumen pompt een provisorische pomp water in het Maas-Waalkanaal. Ook daar stond maandag een mensenmassa te kijken.
Merlin Daleman
Van der Niet probeert een autoband uit het slijk te trekken, er steekt een aanhangwagen half uit de klei.
Piroschka van de Wouw/ANP
De gemeente Grave waarschuwt op haar website dat de dalende waterstand effect kan hebben op de stabiliteit van de kade.
Rien Zilvold
Nooit eerder zagen de handhavers het water zo laag staan. "Wat normaal onder water verscholen zit, wordt door een speciale dienst opgeruimd.”
Merlin Daleman