Netanyahu vraagt om vrijspraak van Israëliër die Palestijn doodschoot

Netanyahu publiceerde op Facebook en Twitter een verklaring waarin hij het amnestieverzoek deed.

Foto Heidi Levine / Reuters

De Israëlische Premier Benjamin Netanyahu heeft om vrijspraak gevraagd voor de soldaat die vorig jaar maart een Palestijn doodschoot die gewond op de grond lag. Elor Azaria, zoals de soldaat heet, werd woensdag door de krijgsraad in Tel Aviv schuldig bevonden aan doodslag. Netanyahu publiceerde op Facebook en Twitter een verklaring waarin hij het amnestieverzoek deed:

“Dit is een moeilijke en pijnlijke dag - vooral voor Elor, zijn familie, de soldaten van Israël, veel burgers en ouders van soldaten, onder wie ik zelf… Ik steun het verlenen van amnestie aan Elor Azaria.”

De strafmaat voor Azaria wordt op een latere datum bekendgemaakt. Op doodslag staat in Israël een maximale celstraf van twintig jaar.

Azaria, destijds negentien jaar, was met zijn legereenheid op patrouille in de stad Hebron op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, toen twee Palestijnen de soldaten aanvielen. Eén van de Israëliërs raakte gewond, waarop de militairen de aanvallers neerschoten. De ene overleed vrijwel meteen, de andere belandde zwaargewond op de grond.

Een cameraman van mensenrechtenorganisatie B’tselem filmde hoe Azaria even later zijn geweer doorlaadde en de bewegingsloze Palestijn van een paar meter afstand door het hoofd schoot. De beelden van het incident gingen viral op internet. Azaria, die vóór zijn diensttijd op Facebook anti-Palestijnse berichten deelde, overtrad volgens de aanklagers de regels door op de Palestijn te schieten terwijl die geen dreiging meer was.

Lees ook: Nationale held of moordenaar?

Medeleven

De zaak veroorzaakte een fel debat in de Israelische samenleving en politiek. Netanyahu steunde eerst zijn toenmalige minister van Defensie Moshe Ya’alon, die de schietpartij sterk afkeurde. Later leek Netanyahu van mening te veranderen. Hij belde de familie van de verdachte om zijn medeleven te betuigen. De affaire-Azaria was een van de redenen waarom Ya’alon in mei aftrad als minister. Zijn opvolger Avigdor Lieberman woonde een zitting van het proces bij om Azaria te steunen.

Veel rechtse politici hebben hun steun voor Azaria uitgesproken. Ook bekende Israëlische popsterren schaarden zich achter de soldaat. Peilingen lieten zien dat tot vijftig procent van de bevolking vindt dat Palestijnen die burgers of soldaten aanvallen, zonder pardon moeten worden doodgeschoten. Aan de andere kant staat een groep met onder anderen veel hoge officieren die vindt dat Azaria wel degelijk over de schreef is gegaan.

Lees ook: Israëlische militair schiet roerloze Palestijn dood