Inflatie in eurozone op hoogste peil sinds 2013

Vooral dankzij de stijgende olieprijs ligt het prijspeil op het hoogste niveau sinds 2013.

Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

De inflatie in de eurolanden is in december gestegen tot het hoogste peil sinds september 2013. Net als toen lagen de prijzen vorige maand 1,1 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekenbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

In november was de inflatie nog 0,6 procent. Eurostat schrijft de flinke inflatiestijging van afgelopen maand vooral toe aan de olieprijs. Die nam het afgelopen jaar toe, waardoor de gemiddelde energieprijs in december 2,5 procent hoger lag dan twaalf maanden eerder. In november was er nog sprake van een daling van 1,1 procent.

Het artikel gaat verder onder de grafiek

De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatieniveau van net geen 2 procent. Sinds eind 2013 balanceerde de inflatie in de eurozone meestal rond het nulpunt. Het gevaar bestaat dat inflatie dan omslaat in deflatie. Als er sprake is van deflatie dalen de prijzen, waardoor consumenten en bedrijven worden gestimuleerd hun investeringen uit te stellen. Dat is nadelig voor de economische groei.

Maatregelen

Onder leiding van president Mario Draghi heeft de ECB verschillende maatregelen genomen om de inflatie weer te doen stijgen. Zo kunnen banken die bij de ECB geld willen lenen, dat al enige tijd doen tegen een rente van 0 procent. En als banken hun geld willen stallen bij de instelling moeten ze daar - anders dan voorheen - voor betalen.

Sinds begin 2015 koopt de ECB daarnaast staats- en bedrijfsobligaties op. Vorige maand kondigde Draghi aan het opkoopprogramma te verlengen tot december 2017. Wel gaat de ECB vanaf april voor 60 miljard euro per maand aan obligaties kopen, in plaats van de huidige 80 miljard. Mogelijk is dat besluit een opmaat naar een geleidelijke afbouw van het opkoopbeleid, in financieel jargon ‘tapering’ geheten. Verschillende ECB-bestuursleden dringen daar op aan. Volgens Draghi is er van tapering echter geen sprake.

Lees ook: Gassende ECB remt nu ook wat af