‘Hollands’ feest met maskers

Foto Ruth McDowall / AFP

Affuah Appiawah Sey en haar nicht poseren voor de fotograaf tijdens het Winneba Fancy Dress festival, plaatselijk bekend als Kakamotobi Winneba. Het festival wordt in deze Ghanese kustplaats elk jaar gehouden van Kerst tot en met Nieuwjaar. De verkleedpartij stamt uit de 19de eeuw en zou zijn begonnen door Nederlandse en Britse handelaren die met maskers op kerst vierden in de plaatselijke cafés. Zij vermengden dit met de plaatselijke maskertraditie.

De Nederlandse aanwezigheid in Ghana gaat terug tot de slavenhandel in de 17de eeuw vanuit Elmina en sporen van de Nederlandse aanwezigheid zijn onder meer terug te vinden in de overgehevelde jenevertraditie. Deze geïmporteerde ‘koningsdrank' had status en werd door vorsten voorgezet aan belangrijke gasten. In hoeverre iets van deze traditie in de 19de eeuw nog leefde en invloed had op de maskerade in Winneba is niet bekend.