Goedlachse borrelaar met liefde voor detail

Henk Koning (1933-2016)

Pietje Precies en Heertje van Stand waren enkele van de bijnamen van de overleden VVD-politicus Henk Koning

Henk Koning tijdens een Kamerdebat in 1985.
Henk Koning tijdens een Kamerdebat in 1985. Foto Spaarnestad

Bekend van de Tweede Kamer, bekend van drie kabinetten, bekend van de Algemene Rekenkamer, bekend van feesten en partijen. Dat is kort samengevat het beeld van de op Oudejaarsdag op 83-jarige leeftijd overleden Henk Koning. Een „heertje van stand” werd de VVD-politicus op het Binnenhof genoemd, want inderdaad lang was hij niet. Henk Koning zág je niet aankomen, maar hóórde je aankomen dankzij de aan hem vastgeklonken karakteristieke lach.

Een politieke veteraan. Toen Henk Koning in november 1991 naar de Algemene Rekenkamer vertrok liet hij in de afscheidsinterviews niet zonder trots optekenen het enige Tweede Kamerlid te zijn dat sinds 1967 onophoudelijk was herkozen. Alle stormen in de VVD – en dat waren er veel toen – had hij meegemaakt. Op één na telkens op veilige afstand.

Op 33-jarige leeftijd kwam hij enkele maanden voor Hans Wiegel, die op een opvolgersplaats stond, de Kamer binnen. Hij kreeg een plaatsje naast de veel gefotografeerde kersverse D’66-fractie.

Zijn eigen publicitaire plek verkreeg de vrijgezel Henk Koning („Het is niet onaangenaam om alleen te zijn”) via de societyrubriek Stan Huygens Journaal in de Telegraaf, waarin hij regelmatig figureerde. Vandaar zijn andere bijnaam: de grootste receptieganger van Den Haag. Haringparty, ambassadeborrel, high class afscheidsreceptie? Henk Koning gaf acte de présence.

De als zoon van een dierenarts in het Drentse Beilen geboren Koning vulde zijn opleiding belastingwetenschappen aan met een studie rechten en kwam te werken bij de belastingdienst. In die tijd was hij actief binnen de VVD en werd onder andere secretaris van de Kamercentrale Rotterdam. Als Tweede Kamerlid hield de vertrouweling van Hans Wiegel zich aanvankelijk bezig met politie en verkeer. In 1977 hoopte hij minister van Verkeer en Waterstaat te worden, maar Wiegel die zelf minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier werd in het kabinet-Van Agt, wilde zijn „vriend en Pietje Precies” in de buurt hebben en maakte hem staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. In de twee kabinetten-Lubbers waar de VVD aan deelnam werd Koning staatssecretaris van Financiën. Hier was hij verantwoordelijk voor enkele grote belastinghervormingen waarvan er één leidde tot de veel besproken tweeverdienerswet.

Als staatssecretaris kwam hij één keer in de politieke problemen nadat bekend was geworden dat hij zich persoonlijk had bemoeid met de belastingaangifte van zijn vriend en televisiejournalist Wibo van de Linde. Doordat Wiegel voor hem ging liggen kwam hij ermee weg.

In 1991 werd Koning president van de Algemene Rekenkamer. Hij maakte naam als hoeder van een optimale verantwoording van overheidsuitgaven.

    • Mark Kranenburg