Gearresteerde terreurverdachte Berlijn al eerder opgepakt

In 2015 zou de woensdag gearresteerde Tunesiër, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag in Berlijn, al aangehouden zijn op verdenking van het voorbereiden van “ernstig staatsgevaarlijk geweld”.

De Italiaanse politie en forensisch experts verzamelen zich rond het lichaam van Anis Amri, de man die wordt verdacht achter de aanslag in Berlijn te zitten.
De Italiaanse politie en forensisch experts verzamelen zich rond het lichaam van Anis Amri, de man die wordt verdacht achter de aanslag in Berlijn te zitten. Foto Daniele Bennati/AFP

De 26-jarige Tunesische man die woensdag in Duitsland werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Berlijn, is al eens eerder opgepakt door de politie. De Berlijnse tv-zender RBB meldt dat dezelfde man in november 2015 met twee handlangers is aangehouden op verdenking van het voorbereiden van “ernstig staatsgevaarlijk geweld”.

De drie mannen werden ervan verdacht springstof te hebben geleverd voor een aanslag in Düsseldorf. Omdat zoekacties in Berlijn, onder meer in een moskee, geen bewijzen opleverden, werd de man weer vrijgelaten. De RBB meldt verder dat de Noord-Afrikaan geregistreerd stond als “relevante persoon”, wat inhoudt dat de Duitse autoriteiten hem niet zagen als een potentiële aanslagpleger maar wel als helper en radicale islamist.

Handlanger Amri

De 26-jarige Tunesiër werd woensdag opgepakt omdat hij ervan verdacht wordt handlanger te zijn geweest van Anis Amri, de waarschijnlijke dader van de aanslag in Berlijn die een week voor de jaarwisseling werd doodgeschoten. Er is echter niet genoeg bewijs om de man vast te zetten op verdenking van medeplichtigheid. Hij is door de lokale politie opgepakt voor een andere zaak, meldt persbureau AP.

Lees ook: Verdachte van terreuraanslag Berlijn doodgeschoten in Milaan

De Duitse politie deed op dinsdag invallen bij een asielzoekerscentrum en een appartement in Berlijn in het kader van onderzoek naar de Tunesiër. De man zou Amri sinds 2015 gekend hebben. Hij had kort voor de terreuraanslag nog contact met Amri. Bij de invallen werden verdachte communicatiemiddelen gevonden. Die worden onderzocht.