‘Diplomaat Barrow wordt nieuwe Britse EU-ambassadeur’

Sir Tim Barrow vertegenwoordigde de afgelopen jaren al vaker de Britse belangen bij de Europese Unie. Nu moet hij ambassadeur Rogers vervangen.

Sir Tim Barrow (L) en de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (R)
Sir Tim Barrow (L) en de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond (R) Foto Jonathan Ernst/AP

Diplomaat Sir Tim Barrow wordt de nieuwe Britse ambassadeur voor de Europese Unie. Dat melden verschillende Britse media waaronder Financial Times (paywall) op woensdagavond. Topdiplomaat Barrow deed de afgelopen jaren onder andere dienst deed als ambassadeur in Rusland. Hij moet Sir Ivan Rogers opvolgen, die afgelopen dinsdag abrupt zijn ontslag indiende.

Lees ook: Britse topdiplomaat stapt op, met felle kritiek op May

Barrow heeft veel ervaring met de Europese Unie. Hij vertegenwoordigde Groot-Brittannië als ambassadeur voor de Westelijke Europese Unie en zat in het Politiek en Veiligheidscomité van de EU. Daarnaast was hij ook van 2006 tot 2008 de Britse ambassadeur voor de Oekraïne.

Rogers

Sir Ivan Rogers stapte op dinsdag abrupt uit zijn functie. Rogers liet in een brief weten dat hij ontevreden is over de aanpak van premier Theresa May. Eerder bleek al uit gelekte documenten dat hij kritiek had op de plannen van de regering van Theresa May voor het verlaten van de Europese Unie. Rogers zou hebben gezegd dat het op zijn minst tien jaar zou duren voordat het Verenigd Koninkrijk de EU zou kunnen verlaten. May wil dat de procedure binnen twee jaar wordt afgerond.