De wereld kijkt naar de twitteraar-in-chief

Noord- en Zuid-Amerika Wat staat er in de werelddelen te gebeuren? Latijns-Amerika kampt met problemen. VS-correspondent Guus Valk volgt de nieuwe president Trump.

De dag dat Donald Trump president van de Verenigde Staten wordt, vrijdag 20 januari, stroomt Washington tegelijk vol én leeg. Er worden circa een miljoen aanhangers van Trump verwacht, maar veel vrienden en buurtgenoten verlaten de stad juist.

Sommigen zijn alleen voor een paar dagen weg, omdat ze een feestelijke dag in hun stad met Donald Trump als middelpunt niet kunnen aanzien. Ze vragen zich af wat ze met hun huis zullen doen. Verhuren aan Trump-aanhangers, die op de inauguratie afkomen? „Je kunt op Airbnb al snel het tienvoudige vragen”, vertelde een kennis met zakelijk instinct me. „Alle hotels zitten vol. Vijfhonderd dollar per nacht heb je zo verdiend.”

Een andere kennis zei: „Wij gaan het weekend weg, maar wij willen geen Trump-aanhangers in ons huis. Als zich een demonstrant meldt, mag die er gratis in. Anders staat het huis maar leeg.”

Een dag na de inauguratie wordt een grote tegendemonstratie gehouden, de Million Women March. Ook daar wordt gehoopt op een miljoen bezoekers. Een spel van actie en reactie: zo zal het heel 2017 gaan in de Verenigde Staten. Donald Trump is zo controversieel, dat al zijn daden als president tot extreme reacties zullen leiden.

Omstreden beslissingen zijn op komst. Hij moet een rechter voor het Hooggerechtshof voordragen. De toekomst van de beleidsagenda van Barack Obama staat op het spel. Conservatieven in zijn eigen partij verwachten dat Trump de partijlijn zal volgen. Met de Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres hopen zij de erfenis van Obama te kunnen vernietigen.

De rest van de wereld wil vooral weten hoe Donald Trump de internationale rol van de VS ziet. Als twitteraar-in-Chief is hij kritisch over bondgenoten en uitgesproken lovend over Rusland. Dat kan grote implicaties hebben voor de mondiale verhoudingen. Maar ook hier geldt: er is geen enkele garantie. De wereld én Amerika zullen met Trumps grilligheid moeten leren leven. Ook mijn buurtgenoten.