Anis Amri nam in Amsterdam de trein

route terreurverdachte Berlijn

Filmbeeld van Anis Amri in Brussel.
Filmbeeld van Anis Amri in Brussel. Foto Reuters

Anis Amri, de Tunesiër die verdacht wordt van de aanslag in Berlijn, reisde woensdag 21 december met de trein van Nijmegen naar Amsterdam CS. Van daaruit nam hij de intercity naar Brussel, zo heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Ditblijkt uit onderzoek van de camerabeelden van de stations van Nijmegen, Amsterdam CS en Brussel-Noord, aldus het OM.

Eerder werd aangenomen dat Amri per bus verder was gereisd, vanaf het Amsterdamse station Sloterdijk Twee dagen nadat Amri op de trein stapte vanaf Amsterdam Centraal werd hij doodgeschoten in een vuurgevecht met de politie van Milaan, waar hij via Lyon was heen gereisd. Amri wordt ervan verdacht de man achter het stuur te zijn geweest van de vrachtwagen die op 19 december de Berlijnse kerstmarkt opreed, waarbij zeker elf bezoekers van de markt gedood.

Woensdag arresteerde de Duitse politie een 26-jarige Tunesische man die mogelijk ook betrokken is geweest bij de aanslag. Hij wordt er van verdacht een handlanger te zijn geweest van Amri. (NRC)