6-urige werkweek

kronen (omgerekend 1,26 miljoen euro) kostte een Zweeds experiment waarbij medewerkers van een verzorgingstehuis een kortere werkdag maakten bij een voltijdssalaris: in het het Svartedalen-verzorgingstehuis in Göteborg werd twee jaar lang zes in plaats van acht uur gewerkt, zonder loonsverlaging. Hoewel er voordelen voor zowel werkgevers als werknemers waren, zijn de kosten te hoog, wijzen de voorlopige resultaten van de proef uit. Uit de test bleek dat medewerkers zich fitter voelden en zich minder vaak ziek meldden. Ook verbeterde de zorg voor patiënten. Maar er moesten 17 personeelsleden extra worden aangenomen. De kosten die bespaard werd door verminderd ziekteverzuim wogen hier niet tegenop. Het experiment werd wereldwijd gevolgd door voorstanders van kortere werkweken. (NRC)