2017 wordt een internationaal topkunstjaar

Sandra Smallenburg

U kunt alvast hotels boeken en vliegtuigstoelen reserveren, want 2017 belooft een internationaal topkunstjaar te worden. Het gebeurt maar eens in de tien jaar dat de drie Europese megamanifestaties op het gebied van beeldende kunst samenvallen, en komend voorjaar is het weer zo ver. Dan vinden niet alleen de Documenta in Kassel (iedere vijf jaar) en de Biennale van Venetië (om het jaar) plaats, maar zal ook de openluchttentoonstelling Skulptur Projekte in het Duitse Münster (iedere tien jaar) weer georganiseerd worden. Voeg daar een extra proloog van de Documenta in Athene en een tussenstop op de jaarlijkse kunstbeurs Art Basel aan toe, en de agenda voor de reislustige kunstliefhebber is het komende half jaar alweer aardig gevuld.

In eigen land barst het Jaar van De Stijl los en wordt op talloze plekken herdacht dat Theo van Doesburg honderd jaar geleden in Leiden de eerste editie van het tijdschrift De Stijl uitbracht. Onder meer het Centraal Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, Het Stedelijk Museum en Museum Kröller-Müller wijden tentoonstellingen aan belangrijke Stijl-leden als Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en Bart van der Leck.

1917 was ook het jaar van de Russische Revolutie, wat herdacht wordt met exposities in onder meer het Stedelijk Museum, de Hermitage en de Londense Royal Academy.

Ook op andere terreinen belooft 2017 een weldadig cultuurjaar te worden. Bands als U2, Depeche Mode, The XX en Grandaddy beloven met nieuwe albums te komen, sterren als Drake, Sting, Bob Dylan, Bruno Mars en Guns N’ Roses komen naar Nederland voor optredens. Langverwacht is ook de film Silence van Martin Scorsese, waar de Amerikaanse regisseur al dertig jaar mee bezig is. Scorsese wordt deze zomer bovendien geëerd met een retrospectief in het Amsterdamse filmmuseum EYE.

Een overzicht van alle belangrijke culturele evenementen vindt u in de handige kalender, achterin dit extra dikke Cultureel Supplement. We blikken in deze bijlage verder vooruit op de tentoonstellingen, films en voorstellingen waarvan we veel verwachten. En we stellen acht jonge talenten aan u voor: acteurs, schrijvers, ontwerpers, musici en regisseurs van wie u volgens ons veel zult gaan horen in 2017.

Namens de cultuurredactie van NRC wens ik u een inspirerend kunstjaar toe.