Sony en Paramount beleven slecht 2016

Topjaar Disney dankzij Pixar, Mavel en Lucasfilm

Disney was in 2016 met afstand de succesvolste Hollywoodstudio: films van dochters Pixar, Disney Animation, Marvel en Lucasfilm verdienden wereldwijd meer dan 7 miljard dollar recette. De ruim 3 miljard recette in Noord-Amerika betekende een marktaandeel van 24 procent. Captain America: Civil War (Marvel), Finding Dory (Pixar), Zootopia en Jungle Book (Disney) waren de hitfilms van 2016, terwijl Rogue One (Lucasfilm) nu al drie weken op één staat. Zeperds als The BFG en Alice Through the Looking Glass konden het resultaat niet drukken. Van de zes ‘majors’ beleefden Sony en vooral Paramount een annus horribilis met een marktaandeel van 8 en 7,7 procent. Paramount zette tegenover flops als Star Trek: Beyond, Ben-Hur en Teenage Ninja Turtles 2 slechts sf-hit Arrival.